Работещи в офиса на телевизия Н1 в Белград са получили писмо със смъртни заплахи за журналистите и техните семейства, които са определени като "антисърби" и "предатели", заради това, че медията вече е признала независимостта на Косово, както и заради начина по който отразява антиправителствените протести, които се провеждат в Сърбия в последно време, съобщиха от Н1.

Телевизията е собственост на бившия американски генерал Дейвид Петреъс, отбелязва МИА.

Писмото съдържало и заплаха, че сградата на телевизията ще бъде вдигната във въздуха.

"Имате ли семейства? Убивате нашите деца и внуци, но май не сте наясно, че ако се стигне до рушене, вашата сграда ще е между първите, която ще бъде вдигната във въздуха, а може да стане така, че да останете и без вашите най-скъпи хора. Затова ние, ветераните, ви предупреждаваме да не си играете със съдбата на никого, защото вашата съдба е в нашите ръце", се казва в писмото.

Н1 съобщи, че полицията е била информирана за заплахата.

Писмото било подписано от "белградски ветерани от войните през 1999г., а в писмото освен заплахите имало и членска карта от Съюза на ветераните на Сърбия.

Председателят на Съюза на ветераните Желко Вукелич заяви за телевизия Н1, че те не стоят зад изпратените послания и искат полицията да разследва случая.

"Мога да кажа, че гледам N1, тъй като това е най-безпристрастната телевизия в това предубедено медийно пространство", коментира Вукелич.

Заплахите идват, след коментари в социалните мрежи на Миленко Йованов, заместник-лидер на Сръбска прогресивна партия, оглавявана от президента на страната Александър Вучич, че N1 не е обективна и е признала независимостта на Косово. В своята прогноза за времето и други графични илюстрации N1 третира Косово в съответствие с резолюцията на ООН 1244, която е неутрална по отношение на окончателния статут на Косово.  Въпреки това, туитовете на Йованов предизвикаха верижна реакция, в която N1 бе обявен за телевизия на ЦРУ (вероятно защото N1 е изключителен филиал на CNN на Западните Балкани), описана като "коварна, стреляща по истината с репортери, които са наемници и разпространяват антисръбска пропаганда, отбелязват от N1.

Заплахите към телевизията бяха осъдени и от сръбски журналистически асоциации, които поискаха спешно разясняване на случая от разследващите органи, както и публично осъждане на този акт от страна на висши държавни служители като президента Александър Вучич и премиера Ана Бърнабич.

Според разпоредбите на Сръбския наказателен кодекс заплахата за сигурността чрез закани към лица, извършващи дейности от обществен интерес, предвижда лишаване от свобода от шест месеца до пет години.