Шестнадесет души са починали в резултат на вируса на западнонилската треска от общо 133 регистрирани случаи, заяви служител от Центъра за предотвратяване и контрол на болестите, пише в. "Катимерини". За съжаление, разпространението на вируса е доста широко и има заболявания в много общини, предимно в Атика и централна Македония, заяви Данай Перваниду, ръководител на отдела за векторни заболявания пред гръцката национална агенция.

Тази година вирусът се появи по-рано, което бе предизвикано от високите температури и дъждовете в началото на лятото, каза тя. В момента сме в кулминацията на случаите - от средата на август до средата на септември, но очакваме нови инциденти през октомври, заяви Перваниду, препоръчвайки гражданите да предприемат подходящи мерки да се защитят.

Инфекцията се предава чрез комари със симптоми като треска, главоболие, умора, болки в тялото, гадене и повръщане, както и обриви по кожата и подути лимфни жлези. Повечето хора, които прихванат вируса /80 процента/, не показват симптоми, докато една пета развиват вирусна инфекция, а един процент развиват енцефалит или менингит и това са предимно възрастни хора с други заболявания. Всички починали са били над 70 годишни.