НАТО не определя на Сърбия от кого да купува оръжие, казва за в. "Данас" заместникът на генералния секретар на НАТО Таджан Илдем. Той подчерта, че страната е ценен партньор на алианса в програмата Партньорство за мир от 2006 г. Илдем добавя, че всички партньори на алианса имат право да избират дали да се присъединят към НАТО или не и от кого да купуват въоръжение.

"Зачитаме суверенното решение на Сърбия да не се присъединява към НАТО", казва още Илдем.

Коментарът му идва няколко дни след като Министерството на отбраната на Сърбия съобщи, че е завършило процедурата по приемането на втория Индивидуален план за партньорство с НАТО (IPAP). Този план бе подписан през 2014 година и е висша форма на сътрудничество с тази организация за всички страни, които все още не са част от Северноатлантическия военен блок.

Според информация на Министерството на външните работи на Сърбия, подписването на втория цикъл на ИПАП е поредното потвърждение на засилването на партньорските отношения между Сърбия и НАТО. И двете страни се съгласиха, че първото ниво на споразумението е изпълнено успешно. Искам да припомня, че споразумението IPAP, подобно на SOFA (Споразумението за статута на силите) е международен договор, който урежда правния статус на въоръжените сили на една държава или военен блок, докато са на територията на друга държава), беше подписано през 2014 г. почти тайно от сръбската общественост, която никой не е информирал за подготовката на такова политическо решение.

Властите подписаха документа без излишен шум, защото повечето сръбски граждани се противопоставят на всякакъв вид сътрудничество с НАТО.  Според проучвания на общественото мнение над 80% от населението на Сърбия е против сближаването с алианса.

Сърбия ще има свой прокурор в Хага, съобщава още в. "Политика". Заместник-държавният прокурор Гордана Яничиевич ще бъде първият представител на страната в органа на Европейския съюз за съдебно сътрудничество Евроджъст. Споразумение за сътрудничество на Сърбия с тази организация бе подписано във вторник от сръбския министър на правосъдието Нела Кубурович и президента на Евроджъст Ладислав Харман, който заяви, че това не е политическо, а оперативно споразумение между правосъдни органи. Той каза, че Сърбия е 12-та страна извън ЕС, която членува в Евроджъст.

Ричард Гренел, специалният пратеник на американския президент Доналд Тръмп за преговорите между Белград и Прищина, приветства инициативата за така наречения "мини Шенген" в Западните Балкани, но подчерта, че тя може да бъде успешна само ако обхване всички страни в региона, включително Косово. Гренел заяви, че администрацията на Тръмп се е ангажирала да помага на целия регион в създаването на добри условия за бизнес и разкриване на работни места за младите хора.

Подкрепа за инициативата "мини Шенген" изрази и италианският посланик в Белград Карло ло Касо, който в интервю за в. "Блиц" каза, че по-доброто сътрудничество между страните в региона е предпоставка за преодоляване на проблемите от миналото и създаване на общи цели и интереси в името на подобряване на живота на гражданите. Говорейки за отношенията между Сърбия и Косово, Ло Касо изрази очакване, че новото косовско правителство ще започне да действа в духа на диалога с Белград, започвайки от отменянето на 100-процентовите мита за сръбски стоки, станали причина за прекратяването на преговорите между Белград и Прищина. "Сигурни сме, от друга страна, че Белград ще успее конструктивно да допринесе за подновяването на диалога", каза посланикът.