Замърсяването на въздуха в северната част на Индия е "достигнало непоносими нива". Това каза главният министър на столицата Делхи Арвинд Кердживал, цитиран от Би Би Си.

Качеството на въздуха в Делхи достигна в неделя категорията "опасно".

Училищата са затворени, повече от 30 въздушни полета бяха отклонени, а строителните работи спрени, тъй като градът бе обвит от гъсто одеяло от смог.

Министър Кердживал призова централното правителство да помогне за справяне с токсичното замърсяване.

Нивата на фини прахови частици във въздуха - известни като PM2.5 - са далеч над нормалните нива и около седем пъти по-високи, отколкото са в китайската столица Пекин.

Пет милиона маски бяха раздадени в училищата в петък, след като инспекторите обявиха опасност за общественото здраве, а  Арвинд Кердживал оприличи града на "газова камера".

Последните негови коментари едва ли ще бъдат приети радушно от правителствените служители, съобщава регионалната редакторка на Би Би Си за Южна Азия Джил Макгивъринг. Тя отбеляза, че индийските политици се обвиняват взаимно за мръсния въздух.

В неделя много млади хора в Делхи излязоха да протестират и да поискат действия от страна на властите. "Очевидно можете да видите колко е страшно и всъщност е страшно, че не можете да видите нищо пред себе си", каза Джайвипра. Тя призова за дългосрочни и устойчиви мерки срещу замърсяването.

"Ние сме загрижени за бъдещето си и за нашето здраве, но също така се борим с това от името на децата и възрастните хора, които понасят най-тежко проблема", подчерта протестиращата.

Какво е предизвикало замърсяването?

Основен фактор за високите нива на замърсяване по това време на годината са земеделските производители в съседни щати на страната, които изгарят стърнища, за да изчистят своите полета. Това създава смъртоносен коктейл от прахови частици, въглероден диоксид, азотен диоксид и серен диоксид - всичко това се влошава от фойерверките по време на индуисткия фестивал Дивали преди седмица. Автомобилите, строителството и индустрията също допринася за смога.

"Зелени" инвестиции от Германия

Германският канцлер Ангела Меркел заяви вчера в Мумбай, че страната й ще похарчи един милиард евро през следващите пет години за проекти за зелена мобилност в Индия, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Меркел, която при визитата си в Индия е придружавана от няколко германски министри, се срещна на 1 ноември в Делхи с индийския премиер Нарендра Моди. Фокусът на обсъжданията е върху търговията, инвестициите, регионалната сигурност и климатичните изменения.

Германия е най-големият търговски партньор на Индия в Европа, отбелязва Ройтерс. В Индия действат над 1700 германски компании. Германски средства ще бъдат използвани за финансирането на няколко проекта, посветени на опазването на околната среда, като например въвеждането на електрически автобуси, които да заменят дизеловите (използвани за нуждите на обществения транспорт в градовете).