Виден украински активист срещу корупцията каза днес, че е получил изгаряния, причинени от химическо вещество, когато нападател плиснал зелена течност в лицето му. Нападението е извършено, докато активистът участвал в митинг пред прокуратурата в Киев, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

По-голяма част от лицето и лявата ръка на Виталий Шабунин са били покрити с яркозелени петна, подобни на тези, които оставя зеленият разтвор, известен като "зельонка" (гранофорин), който се продава като дезинфектант.

"Съжалявам, че не мога да отворя очите си. Имам изгаряне от химическо вещество", каза Шабуни във видео, разпространено онлайн. Той е ръководител на неправителствения Център за антикорупционни действия.

Снимка: Фейсбук

Инцидентът допълва серията от нападения срещу активисти и малцинствени групи, за които неправителствените организации и западните съюзници на Украйна казват, че отразяват културата на безнаказаност в противовес на ангажиментите на властите.

Организацията Трансперънси интернешънъл каза, че нападението над Шабунин е израз на "негативна тенденция: ескалация на безнаказаното насилие над активисти срещу корупцията".

"Тази ситуация е срам за правоохранителната система. Настояваме ръководството на правоохранителните служби да обърне внимание на тези случаи и да докладва за тяхното разследване", се казва в изявление на тази НПО.

Украинското вътрешно министерство не отговори веднага на запитването за коментар на случая.

Откакто проевропейското ръководство дойде на власт в Украйна през 2014 г., страната получи милиарди долари финансова помощ от западните си съюзници срещу обещания да изкорени корупцията и да се придържа към международните стандарти за демокрация и човешки права.

На протестната акция днес Шабунин и малка група активисти призоваваха за оставката на специалния антикорупционен прокурор, заради решението му да прекрати делото срещу сина на вътрешния министър Арсен Аваков. От министерството заявиха, че делото е политически мотивирано, а самият Аваков отрече синът му да е злоупотребил с държавни средства.