Румънската и френската полиция арестуваха 37 души в Румъния, заподозрени, че принадлежат към организирана престъпна група, която е извършила над 150 кражби на товари от движещи се по магистралите камиони, съобщи Асошиейтед прес, позовавайки се на Европол.

Европол оценява причинените от крадците щети на над 10 милиона евро и сравнява методите на крадците с поредицата филми "Бързи и яростни".

Крадците, които са от Румъния, но действали в различни страни в Европа, използвали един автомобил, който заставал пред камиона и го принуждавал да намали скоростта си, а други два автомобила задържали движението около него. Същевременно крадци в четвърта кола се приближавали до камиона, излизали през шибидаха и се качвали на покрива на автомобила, от където разбивали ключалките на ремаркето и измъквали скъпи стоки. След това предметите или били прехвърляни в колата, или хвърляни встрани от пътя, за да бъдат прибрани по-късно.

Европол заяви, че често шофьорът на камиона и останалите участници в движението въобще не разбирали какво се случва.

По-рано бяха арестувани 31 предполагаеми съучастници на крадците във Франция, Испания, Холандия и Швеция. Европол заяви, че престъпната група включва над 100 души и все още се издирват заподозрени, за които са издадени заповеди за арест.

Съвместното разследване под кодово название "Стрела" включва пет страни и беше започнато през декември 2016 г.