"Над един милион души са били изселени през последните 48 часа в Синд", съобщи Стейси Уинстън от Бюрото на ООН за координация на хуманитарните въпроси в Пакистан.

Река Инд излезе от руслото си в близост до град Тхата и принуди властите да предприемат нови евакуации. "Хората от град Тхата и околните села са преместени на по-безопасни места" по дадено вчера нареждане, съобщи цивилният ръководител на окръга Манзур Ахмад Шейх. Според него на 300 000 души е било наредено да напуснат застрашени райони, съобщи БТА.

Започналите в края на юли наводнения в Пакистан заляха хиляди села и градове, унищожиха милиони хектари земеделски площи и взеха живота на над 1500 души. Според ООН от наводненията са засегнати най-малко 17,2 милиона души. Световната организация призова за 460 милиона долара спешна помощ.

Към 26 август тя е получила 325 милиона долара, като обещаната допълнителна помощ и дарения за Пакистан докарват общата сума до 1 милиард долара. Усилията на спасителните екипи са затруднени от силните дъждове, а талибаните също може да са заплаха, особено за международните хуманитарни организации.

САЩ предупредиха вчера, че има реална заплаха от нападения на екстремистки групировки над чуждестранни хуманитарни работници. Уинстън заяви, че на този етап заплахите за сигурността се опират само на слухове, затова службите на ООН ще продължат работата си.

В петък вечер от Лайпциг тръгна транспортен самолет "Антонов 124" със 100 тона хуманитарна помощ за Пакистан. Помощта включва генератори и резервоари за прясна вода, подарени от Германия, както и детски храни, осигурени от неправителствени организации. Предоставянето на самолета е част от приноса на Германия към обявената от НАТО готовност да осигури въздушни средства за транспортиране на хуманитарна помощ до Пакистан, заявиха от Алианса.

НАТО съобщи също, че в края на тази седмица самолет от силите за ранно въздушно предупреждаване ще отлети от Гайленкирхен, Германия, за да транспортира още 16 тона хуманитарна помощ за Пакистан. НАТО се ангажира по-рано през този месец да осигури въздушен транспорт за прехвърляне на хуманитарна помощ в пострадалия от незапомнени наводнения Пакистан.