Аз съм македонец, който говори македонски, признат от целия свят. Каракачанов е българин, който говори български език, признат в цял свят. Българският народ очакват крачка към приятелство, а не реч на омразата. Това написа премиерът на Северна Македония Зоран Заев в официалния си профил във Фейсбук.

"Между мен и българския вицепремиер Красимир Каракачанов разликата в етноса и идентичността не е единствената, но разликата в техните мирогледи е по-важна и по-сериозна. Работя за съгласуване на възгледите за различията и знам, че това е възможно само чрез обмен на идеи и мнения, а не чрез обиди и неподходящи послания. Нашите народи очакват крачка към приятелство, а не реч на омразата. Стига омраза, пише още той.

От дни Скопие въведе нов, по-мек изказ за България, но не е ясно как македонското общество ще посрещне това. Двете държави продължават да изясняват какво точно не е наред в Договора за добросъседство.

Остава открит въпросът как двете страни си представят проблема с езика и идентичността.

Аргументът на България да блокира началото на преговорите на Северна Македония за членство в Европейския съюз беше, че Скопие нарушава Договора за добросъседство между двете държави.