Премиерът на Северна Македония Зоран Заев заяви в телевизионно интервю снощи, че не е недоволен от работата на досегашния министър на финансите Драган Тевдовски и решението за смяната му не е взето защото си е вършел лошо работата, а защото било време лично премиерът да изнесе лекция по икономика, съобщават местните медии, цитирани от БТА.

Заев, който се готви да заеме и поста финансов министър, заяви за телевизия Сител, че ключово е неговото влизане в министерството на финансите, а не работата на Тевдовски, от която той не е недоволен.

"Следват доста решителни и храбри стъпки и аз трябва да взема тези решения. Ще имаме по-високи заплати и пенсии и най-сетне ще се почувстват икономическите политики на нашата програма. Тази година я обявихме за година на икономиката. През октомври ще бъде началото на преговори (с ЕС) след 15 години, идват хубави времена за Македония, трябва максимално да използваме всичко и затова влизам със своя авторитет, за да дадем лекция по икономика", каза още Заев.

Председателят на парламента на Северна Македония Талат Джафери насрочи заседанието на парламента, на което ще бъде разгледано предложението за избор на новите министри в правителството, за днес в 11 часа. Освен в министепството на финансите смени ще има в министерствата на местното самоуправление, екологията, културата, министерството за политическата система и отношенията между общностите, земеделието. Подготвят се и решения за смяна на директори и членове на управителни и надзорни съвети в държавни предприятия.

Очакванията, които имаха обществото, експертите и политиците от реализирането на операцията "Метла" не са напълно осъществени след обявяването на имената в новия състав на правителството, смята политическият анализатор Петър Арсовски. Напротив, за част от решенията има критики, че са подбрани неадекватни кадри, че част от министрите са само преразпределени, а най-много критики среща решението премиерът Заев да поеме и министерството на финансите, един от най-сложните ресори в правителството, казва Арсовски за сайта Фактор.

Той подчертава, че все пак не имената са най-важни, най-важно е дали с реконструкцията ще се смени и начинът на практикуване на управлението, тоест дали ще се искат повече резултати от министрите, ще има ли система за понасяне на отговорност и по-ефикасно провеждане на правителствената политика. Без такава промяна, дори да се сменят всички функционери, новите бързо ще започнат да се държат като старите, предупреждава Арсовски.