Премиерът Зоран Заев заяви, че властта ще направи всичко необходимо за това президентските избори да бъдат кристално чисти и демократични, защото техният кандидат е фаворит и искат той да победи на едни такива избори, съобщава вестник "Нова Македония", цитирани от БТА.

"Трябва да имаме президент, който ще бъде президент на всички граждани, независимо от това дали са гласували за него или са били против, и независимо от етническата им принадлежност", заявил Заев пред канал 5.

Вестник "Вечер" пише, че лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски е убеден в победа на предстоящите президентски избори. Партията не мисли за бойкот, но не изключва възможността гражданите да бойкотират втория кръг на изборите, ако бъдат предизвикани от злоупотреби с правото на глас, гонения, натиск.

Защо да обмисляме бойкот?, попитал Мицкоски. Това е надпревара, в която ние трябва да противопоставим политически платформи. Разбира се, ако има злоупотреба с правото на глас, ако ни се случат онези събития, които се случиха по време на референдума на 30 септември, ако продължи злоупотребата на държавната администрация, ако виждаме, че има политически гонения, натиск...това може да бъдат обстоятелства, които да ни доведат до решение ние, като ВМРО-ДПМНЕ, но и гражданите като цяло, да не участваме във втория кръг на президентските избори. Това заявил Мицкоски за телевизия Сител, пише в. "Вечер".

Първият кръг на президентските избори в Северна Македония е насрочен на 21 април, а евентуалният втори кръг - на 5 май.