Хиляди македонци от цялата страна се стекоха днес в Скопие на шествие, организирано от коалиция "Заедно за европейска Македония" в подкрепа на идеята за членство в Европейския съюз, предадоха ТАСС и агенция МИА.

В македонската столица пристигнаха над 100 автобуса с привърженици на европейската идея от други градове. Граждани, носещи плакати с думите "Излез за европейска Македония" и знамената на Македония и ЕС, тръгнаха на шествие от сградата на Червения кръст към централата на делегацията на ЕС в центъра на Скопие.

Шествието в подкрепа на идеята за европейска интеграция е едновременно и акция в полза на референдума на 30 септември за членство на страната в ЕС и НАТО под новото име Република Северна Македония, договорено с Гърция.

"Мечтаем от 27 години и днес сме на крачка от постигането на нашата мечта - осигуряване на европейско бъдеще за нашите деца и бъдещите поколения", заяви пред събралото се множество премиерът Зоран Заев, цитиран от агенция МИА и БТА.

"Това е отговорността на нашето поколение. Бъдещето на Македония и нашите деца зависи от нас. Никой друг не може да вземе решението вместо нас", допълни македонският премиер. Той посочи, че няма алтернатива на членството в НАТО и ЕС.

"(...) ние взехме това смело решение, поставяйки Македония пред всички партии. Ние постигнахме споразумение и спечелихме приятел. Споразумението е справедливо и полезно за двете страни. Тази сделка осигурява перспектива, приятелство, развитие и европейско бъдеще", отбеляза Зоран Заев.

Според него идентичността и езикът са не само запазени, но и подсилени (със споразумението).

"Гърция призна и прие нашата македонска идентичност и език. Ние намерихме формула как да бъдем признати и да изградим бъдещето на основата на миналото. Ние написахме европейската история. Бъдете горди с това споразумение, защото то осъществява неизменните стремежи на нашите деди и прадеди", заяви Заев, цитиран от МИА.

"Идват приятели от целия свят и ни казват, че НАТО и ЕС ни очакват. Ключът към вратите на ЕС е в нашите ръце, ние сме архитектите на нашето бъдеще", подчерта македонският премиер.

Председателят на парламента Талат Джафери заяви, че всеки трябва да излезе и да гласува, за да даде на бъдещите поколения страна, която не е обременена с история и география, а е дом за всички.

"Нашата страна заслужава да се възползва от евроинтеграционния процес, защото страните от ЕС и НАТО възпитават ценностите на съжителството, поощряват етническата, езиковата и културната идентичност, а трудностите се преодоляват чрез колективна солидарност", каза Талат Джафери, цитиран от МИА.

Междувременно в Щип се проведе протестно шествие на опозицията, на което множеството се обяви против промяната на името на Македония. Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски заяви, че референдумът на 30 септември не е за членство в ЕС и НАТО, а за това дали народът приема промяна на името на държавата.

Американският министър на отбраната Джим Матис ще бъде на официално посещение в Македония в понеделник, 17 септември. Очаква се Матис да се срещне с премиера Зоран Заев и с министъра на отбраната Радмила Шекеринска.

Матис ще изрази ясната подкрепа на САЩ за предстоящия референдум за новото име на страната, както и опасения за възможна намеса на Москва в процеса, посочва агенция МИА. "Аз отивам там, за да стане ясно, че ние подкрепяме македонския народ", заяви американският военен министър.

В понеделник в Скопие пристига и Йоханес Хан. В навечерието на визитата си той каза, че ако Република Македония пропусне възможността да приеме споразумението с Гърция за новото име Република Северна Македония на референдума на 30 септември, вратата на ЕС ще се затвори за нея "за десетилетия, ако не завинаги.