Ако Европейският съюз не вземе решение за започване на преговори със Северна Македония, това на практика ще означава, че отхвърля Преспанското споразумение с Гърция, с което страната промени името си, заяви премиерът на Северна Македония Зоран Заев в интервю за Танюг, цитирано от БТА.

"Всички казват, че Преспанското споразумение е един от най-добрите примери за Западните Балкани досега. Ако ЕС накаже този договор с отлагане на преговорите за присъединяване на Северна Македония, как може тогава да се очаква да бъде намерено решение за косовския въпрос, или как могат да се мотивират босненските лидери да намерят решение в Босна и Херцеговина", каза Заев.

Той изрази надежда, че лидерите на ЕС все пак ще дадат зелена светлина за започване на преговори с неговата страна. Заев посочи, че нито една страна членка няма забележки към Северна Македония, а проблем е само искането на Франция за реформа на процеса на преговори, която според Заев може да се развива паралелно с процеса на разширяване.

Премиерът каза, че още едно отлагане на преговорите може да предизвика падане на правителството в Скопие, но на негово място ще дойде друго, което ще продължи европейския път.