Иран изрази вчера задоволството си от промяната в тона Саудитска Арабия, след като саудитският принц престолонаследник Мохамед бин Салман заяви, че Рияд иска добри отношения с Техеран, предаде Франс прес.

Иран и Саудитска Арабия скъсаха дипломатическите си отношения през 2016 г. и от години взаимно се обвиняват в дестабилизирането на Близкия изток. Освен това, саудитското кралство е съюзник на Съединените щати, които ислямската република възприема като свой враг. Рияд и Техеран понастоящем са изправени един срещу друг в няколко конфликта, сред които изпъква този в Йемен.

Въпреки това Мохамед бин Салман заяви във вторник в интервю за саудитската държавна телевизия, че Иран е съседна страна и че единственото, което иска Саудитска Арабия, е да има добри и специални отношения с Иран. Тези думи на саудитския принц бележат промяна в тона му. Досега Мохамед бин Салман редовно обвиняваше Техеран в подхранване на регионалната нестабилност.

"Иран първи тръгна по пътя на регионалното сътрудничество и изразява задоволството си от промяната на тона на Саудитска Арабия. Като възприемат конструктивни гледни точки, базирани на диалога, тези две важни страни в региона и ислямския свят могат да преодолеят различията и да отворят нова страница на сътрудничество в името на мира, стабилността и развитието на региона", заяви Саид Хатибзаде, говорител на иранското външно министерство.

Какво всъщност каза Бин Салман

"В крайна сметка Иран е съседна страна. Ние просто се надяваме да имаме добри и специални отношения с Иран. Искаме той да благоденства и да се развива, тъй като Саудитска Арабия има интереси в Иран и Иран има интереси в Саудитска Арабия. Проблемът ни е негативното поведение на Иран, независимо дали става дума за ядрената му програма, за подкрепата, която оказва на незаконни въоръжени групировки в някои страни или за балистичната му ракетна програма", изтъкна саудитският престолонаследник.

Той каза още, че Саудитска Арабия работи с партньорите си в региона и по света, за да намери решения на проблемите си с Иран.