Премиерът на Черна гора Здравко Кривокапич съобщи, че е задържан Веселин Велкович - съветник на президента на Черна гора Мило Джуканович, предаде белградската агенция Бета. Това стана на фона на сблъсъци в старата столица Цетине, на които полицията използва сълзотворен газ и разпръсна демонстранти срещу ръкополагането на новия предстоятел на Сръбската православна църква (СПЦ) в Черна гора, предаде БНР.

"Информирам обществеността, че с поисканите от мен бързи действия на полицията току-що са поставени белезници на ръцете на Веселин Велкович", написа Кривокапич в профила си в Туитър малко преди 10 ч. българско време.

Вицепремиерът Дритан Абазович публикува в акаунта си в Туитър видео, за които написа, че показва как Веселин Велкович и група депутати от опозиционната Демократична партия на социалистите (ДПС) на Джуканович атакуват полицаи.

Сръбският патриарх Порфирий и Черногорско-приморският митрополит Йонакий пристигнаха с хеликоптер пред Цетинския манастир, след което церемонията вътре започна. Това стана с помощта на силна полицейска охрана.

Автобусите със свещеници, които тръгнаха към Цетине, се върнаха в столицата Подгорица. В града инцидентите между граждани и силите на реда продължават.

Преди това полицията разби с багери барикадите на изходите на града, като бяха хвърлени и гранати със сълзотворен газ.

Премиерът Кривокапич написа още в Туитър, че атаките срещу полицията са атака срещу държавата.

"Станалото вчера и днес в Цетине е опит за терористични действия. Напълно е ясно, че даващите заповеди и организаторите, най-вече от ръководството на ДПС, в сътрудничество с организирани престъпни групи, са тези, на които държавата ще застане на пътя", пише в поста на министър-председателя.

 Привърженици на независимата Черногорска православна църква блокираха още вчера пътя за старата столица Цетине, където днес е церемонията.

"Тук съм, за да покажа, че обичам страната си", заяви демонстрант, представил се като Саша Брайович, 50 г., пред АФП. "Не искаме нищо от никого, а сме игнорирани от окупационната Сръбска църква. Тук сме, за да защитим достойнството си", каза още той.

Джуканович и неговата ДПС искат да ограничат влиянието на СПЦ и да изградят независима Черногорска православна църква.

Но през август 2020 г. ДПС загуби изборите за първи път от три десетилетия, като на власт дойде коалиция, водена от привърженици на СПЦ.

Премиерът Кривокапич, който е близък до СПЦ, обвини Джуканович, че преднамерено разпалва напрежението.

Митрополит Йоаникий бе назначен на новия си пост през май, след като предшественикът му митрополит Амфилохий, който управляваше СПЦ от 1990 г., почина от Covid-19.