Ливанският съдия, разследващ експлозиите, които опустошиха огромна част от ливанската столица Бейрут, издаде заповед за постоянен арест на генералния директор на ливанските митници Бадри Дахер, предаде Франс прес.

Дахер беше във временния арест от 10 дни, след като беше арестуван в рамките на разследването на взривовете, отнели живота на 177 души и ранили над 6500 души. Съдията по делото Фади Сауан, назначен в петък, разпита днес Дахер в продължение на четири часа, след което издаде заповедта за арест. Не се уточнява за какви престъпления е задържан директорът.

Срещу 25 заподозрени се водят съдебни процедури заради взривовете, като от тях 19 са в ареста. Сред тях е и председателят на административния съвет на бейрутското пристанище Хасан Коратем, който ще бъде разпитван утре от съдията, разследващ случая. Утре ще бъдат разпитвани и бившият директор на митниците, бившият директор на охраната на пристанището и ръководителят на дирекцията за пристанищните складове.

По искане на ливанските власти в страната дойдоха и следователи от ФБР, за да помогнат в разследването. Франция е започнала свое собствено разследване, тъй като двама френски граждани загинаха във взривовете.

Днес в Ливан пристигна втори френски кораб с 1000 тона хуманитарна помощ и строителни материали. Първата помощ пристигна в с кораб в петък.

Взривовете, както признаха ливанските власти, бяха причинени от огромно количество амониев нитрат, складиран в пристанищен склад от шест години без предпазни мерки.