Александър Бенала - бившият сътрудник на френския президент Еманюел Макрон, който вече е обвинен за насилие срещу демонстранти, беше задържан днес в предварителен арест във връзка с разследване за начина, по който използвал дипломатическите си паспорти, след като беше уволнен, съобщи съдебен източник, цитиран от Франс прес.

Разследването започна на 29 декември и е най-вече за "злоупотреба с доверие" и "неправомерно използване на документ, оправдаващ професионално качество". То беше удължено вчера заради "престъпления с фалшификация, използване на фалшиви документи и неоправдано получаване на административен документ" след доклад на президентството, уточни парижката прокуратура.

Бившият сътрудник на държавния глава миналото лято стана причина за политическа криза. Той беше идентифициран във видеоклипове как на 1 май силово задържа демонстранти в Париж, докато присъства заедно с полицията като обикновен "наблюдател". Заради този случай той получи две обвинения.

Делото беше възобновено през декември, след информации на електронния вестник Медиапарт за използването на дипломатически паспорти от Бенала след неговото уволнение. Това доведе до ново разследване и възобновяване работата на създадената през юли специална сенатска анкетна комисия.

Началникът на кабинета на Макрон Патрик Строда вчера разкри пред комисията, че след уволнението си, между 1 август и 31 декември, Бенала е използвал "близо двадесет пъти" своите дипломатически паспорти.

Строда каза още, че Бенала разполага и с два служебни паспорта, като първият бил издаден през 2016 г., "много преди" идването му президентството, а вторият - в края на юни 2018 г. В края на юли м.г. и двата паспорта са обявени за недействителни. Искането за втори служебен паспорт е до министъра на вътрешните работи и не е подписано.

Началникът на президентския кабинет изтъкна, че има подозрения за извършена от Бенала фалшификация.

Тези изявления изглежда противоречат на твърденията на Бенала по време на изслушването му на 19 септември, когато той каза, че е оставил дипломатическите паспорти в бюрото си, след като го уволнили.

Тази сутрин председателят на групата на сенаторите социалисти Патрик Канер каза, че е "убеден", че Бенала е излъгал и обмисля изправянето му пред правосъдието за "лъжесвидетелство", ако това бъде потвърдено.