Полицията в Австралия арестува мъж във връзка с изпращането на 38 подозрителни пакета с вероятно опасни вещества до чуждестранни консулства в градовете Мелбърн, Канбера и Сидни, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

48-годишният мъж е задържан в дома си в Шепартън, щата Виктория, снощи и е обвинен в изпращането на опасни пратки по пощата, съобщи полицията. Той трябва да се яви пред съд в Мелбърн днес.

Около 10 дипломатически мисии, повечето в Мелбърн, съобщиха вчера за получаване на подозрителни пакети, на някои от които било изписано "азбест". Сред получателите са мисии на САЩ, Великобритания, Индия, Южна Корея, Пакистан, Израел, Швейцария и Гърция. По-рано, в понеделник, бе открита и отстранена подозрителна пратка до аржентинското консулство в Сидни.

Федералната австралийска полиция и местната полиция във Виктория в общо съобщение твърдят, че веществото в пакетите произхождало от дома на арестувания в Шепартън. До момента са открити общо 29 пакета. В момента експерти криминалисти проучват точния състав на материалите в тях.