Украинската служба за сигурност /УСС/ задържа в Киевска област един от ключовите ръководители на "Ислямска държава", известен с прозвището Ал Бара Шишани, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

В съобщение на УСС се уточнява, че джихадистът, гражданин на Грузия, бил задържан при съвместна операция с грузинското МВР и ЦРУ на САЩ. От 2012 г. той "работел на различни длъжности" в "Ислямска държава" на територията на Сирия, през 2016 г. отишъл в Турция, а през лятото на 2018 г. незаконно пристигнал в Украйна, използвайки фалшив паспорт.

В Сирия Ал Бара Шишани бил заместник на Абу Омар ал Шишани, който според Пентагона бил "военен министър" на "Ислямска държава", предаде Ройтерс. Абу Омар ал Шишани беше убит по време на сражение през 2016 година. За ликвидирането му САЩ бяха обявили награда от 5 милиона долара. След смъртта му Ал Бара Шишани заминал за Турция, а по-късно за Украйна, където продължил да координира дейността на "Ислямска държава".

Ал Бара Шишани бил арестуван близо до частния дом, където живеел. Властите проверяват информации за извършени от него престъпления на територията на Украйна. Очаква се джихадистът да бъде екстрадиран.