Засилените мерки с цел ограничаване на заразата с коронавирус, които австрийското правителство налага от петък, включват и завръщащите се в страната граждани, които са били на посещение или почивка в Балканските страни, предаде специално за БТА Цветана Делибалтова.

Влизането в Австрия ще е невъзможно без представяне на отрицателен PCR-тест, направен до 72 часа преди пресичане на границата. Задължителна става 14-дневната домашна карантина, независимо от отрицателния тест.

Тези уточнения министерството на здравеопазването направи днес след запитване от страна на осведомителната агенция АПА. Потоците от завръщащи се хора в страната, както и мерките, включващи носенето на маски в магазини, аптеки, банки, църкви и други обществени места, ще бъдат строго контролирани и за неспазването им ще бъдат налагани санкции, включващи парични глоби.

Като рискови държави Австрия назовава страните от Западните Балкани. В съобщението на Министерството на здравеопазването до АПА днес се казва: "В бъдеще не съществува възможност домашната карантина да замести PCR-теста."

Австрийските граждани и гражданите с постоянно местоживеене в Австрия, завръщащи се от рисковите страни, могат "при добре обосновани причини да направят на свои разноски тест в Австрия до 48 часа след влизане в страната." Всички останали ще могат да влязат в Австрия само при положение, че представят на границата отрицателен тест, не по-стар от 72 часа.

Новата мярка предвижда за всички без изключение 14-дневна домашна карантина. Освобождаването от нея при отрицателен тест ще се прави единствено в редки изключения.

Кои ще са рисковите страни и в кои случаи ще се правят изключенията, ще бъде съобщено най-късно утре, се заявява в съобщението на министерството на здравеопазването.

В Австрия броят на вирусоносителите расте. В страната отново бе въведено задължителното носене на предпазни маски в супермаркети, филиали на пощите и банки. В страната остава в сила и задължението за носене на маски в обществения транспорт и в чакалните на лекарските кабинети.

Задължителен тест за влизащи в Германия

Влизащи в Германия пътници от високорискови страни ще трябва да се подлагат на тест за коронавирус на летищата, решиха здравните министри на германските провинции, предаде ДПА. Министрите се договориха за задължителните тестове на конферентен разговор днес.

В момента пристигащите от високорискови страни в Германия самостоятелно се подлагат на 14-дневна карантина, но контролът на спазването на тази мярка трудно се прилага.

Пристигащите в Германия от държави с нисък риск, като повечето членки на ЕС, няма да бъдат тествани по новото правило, отбелязва ДПА