От днес в Италия влиза в сила задължителен зелен пропуск в трудовия държавен и частен сектор. Очаква се протестна вълна в цялата страна, организирана от синдикати и асоциации.Силите на реда имат готовност срещу евентуални действия на десни екстремисти, предава БНР.

На среща с профсъюзите, премиерът Марио Драги отхвърли предложението им и това на политически сили от правителствената коалиция и опозицията за безплатни тестове за неваксинираните. А също так и удължаване срока до 30 октомври за влизане в сила на зеления пропуск, удостоверяващ Covid преболедуване или ваксинация, или отрицателен тест.

Задължението засяга също едноличните фирми, домашните помощници и селското стопанство. От над 23 милиона трудещи се във всички браншове, се смята, че 3,3 милиона не са ваксинирани. От силите на реда това са около 30% с пик във Флоренция с 40%.

Очакват се протести на работниците и служителите на най-големите пристанища на Италия начело с Триест, Генуа, Джоя Тауро, Ливорно, Анкона и Венеция.

Те се обявяват в защита на всички трудещи се, като организаторите от Триест са готови да не работят, докато не бъде отменен зеления пропуск. Очаква се да бъдат блокирани не само пристанищата, но възлови пътни и железопътни артерии, летища и да има затруднения в градския транспорт.