Нараства напрежението между подалия оставка министър на външните работи Никос Кодзиас и министъра на отбраната Панос Каменос, особено по отношение на "секретните фондове", с които разполагат някои гръцки министерства, пишат гръцки вестници, цитирани от БТА.

"Та неа" пише, че със секретни фондове разполагат шест министерства. От тях на парламентарен контрол от известно време подлежат само фондовете на министерството на външните работи.

След вчерашното заседание на ръководството на движението му "Действам" Кодзиас е заявил намерение да работи с помощта на депутати от различни партии за установяването на контрол над фондовете и на останалите министерства.

Според изданието с този ход Кодзиас изпраща предупреждение, че ако продължат атаките срещу него от фактори в правителството, ще започне да говори, а той има много неща, които може да каже не само за секретните фондове, но и за събитията около Преспанското споразумение, както и за гръцко-руските отношения.

Припомня се, че на заседанието на правителството преди оставката на Кодзиас той и Каменос са си разменили обвинения за непрозрачно изразходване на средства, като Каменос е обвинил Кодзиас, че е получил 50 милиона евро от Сорос за решаване на проблемите със Скопие, а Кодзиас е намекнал за средствата, получени от министерството на отбраната от Пентагона за проблемите с мигрантите.

Изданието пише, че Кодзиас има избухлив и неконтролируем характер, което предизвиква страх в правителството от евентуални разкрития, но засега той вероятно просто желае да престанат атаките срещу него, а не да предизвиква проблеми или да върви срещу линията на правителството.

"Катимерини" пише, че на снощното заседание на движението си "Действам" Кодзиас е поискал от журналистите да поискат от правителството да публикува писмото от девет страници, с което подава оставка и където ясно са описани мотивите му.

Искането му е в отговор на изявленията на правителствения говорител Димитрис Дзанакопулос вчера, че оставката му е "неразбираема". Кодзиас е отхвърлил намеците за нередности при изразходването на секретните фондове на министерството на външните работи и е припомнил вчерашните изявления на председателя на парламента Никос Вуцис, че отчетите на министерството му са внасяни редовно в законодателния орган.

"Елефтерос типос" също дава хронологията на вчерашното напрежение между бившия вече министър на външните работи и правителството и добавя, че Кодзиас е предупредил, че "изтичането на информация", което се прави, за да бъде очернен, разкрива накъде са били насочени разходите от секретните фондове на министерството на външните работи.

"Авги" пряко обвинява опозиционната Нова демокрация за изтичането на информация за секретните разходи на гръцкото министерство на външните работи, като заявява, че от опозицията подкопават външната политика на страната за тяснопартийни цели.