Утрото на 19 април 1995 г. с нищо не предвещава трагедията, която ще се разиграе в центъра на Оклахома сити. Минути преди 9 часа бившият американски военнослужещ и ветеран от войната в Персийския залив с награда за храброст Тимъти Маквей паркира взетия под наем камион пред федералната сграда "Алфред П. Мюра".

В тежкотоварния автомобил, 26-годишният Маквей е натоварил чудовищна бомба - смъртоносен коктейл от над 3 тона амониев нитрат, нитрометан и дизелово гориво. Той излиза от кабината, заключва я и тръгва към колата, която е оставил наблизо. 

В 9.02 часа бомбата експлодира. След секунди районът около сградата "Алфред Мюра" прилича на военна зона.

Снимка: fbi.gov

Половината от нея е срината, десетки коли са изпепелени, а над 300 сгради в радиус от 16 пресечки са унищожени или повредени. Човешките жертви са ужасяващи - в експлозията загиват 168 души, включително 19 деца под 6-годишна възраст. Най-малката жертва е само на 4 месеца. 

Ранените са над 680 души, а сеизмографите в радиус от 25 километра регистрират земетресение от трета степен.

Снимка: fbi.gov

До атентатите от 11 септември 2001 г. това е най-смъртоносният атентат в историята на страната, а и до днес остава най-убийственото нападение, извършено от американец. 

ФБР поема разследването. На следващия ден част от задния мост на камиона-бомба е открита сред развалините, а идентификационният номер на превозното средство води агентите до автокъща в Канзас. Служителите там дават описание на мъжа, наел камиона. Малко по-късно в местен хотел идентифицират нападателя - Тим Маквей. 

Сред няколко проведени разговора, федералните агенти научават шокираща новина - бившият военен вече е в ареста. Оказва се, че само 90 минути след атентата, Тимъти Маквей е бил задържан от пътен полицай на около 80 мили от Оклахома Сити. Униформеният забелязал, че старият седан "Мъркюри", с който се придвижвал Маквей, е без регистрационни номера, и го спрял за проверка. В колата той открил оръжие и арестувал бившия военен. 

Снимка: fbi.gov

Федералните агенти откриват следи от химикали по дрехите на Маквей, както и визитна картичка, на която бившият военен е написал: "TNT @ $5/пръчка, трябва още". Разследването стига и до приятел на Тимъти - Тери Никълс, който му е помогнал да направи бомбата. 

И двамата посочват като една от причините за кървавата бомбена атака - обсадата на Уейко през 1993 година, при която федерални агенти убиват 79 цивилни. И Маквей, и Никълс са против централизираната власт, която е "тиранична". 

Следват три съдебни процеса, но 24 години по-късно светът не знае отговорите на множество въпроси около тази трагедия. За заговора се говори толкова малко, че днес атентатът в Оклахома е наричан "забравената трагедия на Америка".

Снимка: fbi.gov

Основният е, че разследването така и не разкрива докрай как е започнал заговорът и колко хора са участвали в реализирането му. Никълс е дал парите и е помогнал за сглобяването на бомбите, но в показанията си той говори и за други неизвестни участници. Имало ли е други хора с Маквей в деня на атентата, след като повече от 20 очевидци казват на ФБР, че той не е бил сам в онази сутрин, че в стаята му в хотела е имало посетители, защо се твърди, че двама души са наели на 17 април камиона и никой от тях не прилича на бившия военен. 

През 2010 г. дори Лари Маккей, вторият човек в прокурорския екип, заявява, че "ако тогава някой беше казал: "Всеки, който е 100% сигурен, че Маквей е бил сам, да си вдигне ръката", нямаше да видите нито една вдигната ръка".

Тимъти обаче твърди до край, че е действал сам. Отказва да обжалва и получената на 2 юни 1997 г. смъртна присъда. Тери Никълс пък получава доживотна присъда без право на обжалване. 

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

На 11 юни 2001 година в 7.14 ч. местно време извършителят на атентата в Оклахома Сити е екзекутиран чрез смъртоносна инжекция във федералния затвор в Тер От, щата Индиана.

Изпълнението на присъдата е наблюдавано на телевизионен екран от около 300 души, предимно пострадали и близки на жертвите от атентата. Маквей се разделя с живота, без да каже нито дума, но оставя предсмъртно писмо. То съдържа само стихотворение, написано през 19 век от Уилям Ърнест Хенли, възхваляващо силата на човешкия дух.

"Аз съм господарят на своята съдба, аз съм капитан на своята душа", са последните думи на 33-годишния атентатор.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos