Лекари във Виетнам извършиха първата в света трансплантация на ръка от жив донор. Операцията е извършена на 21 януари в Централната военна болница номер 108 в Ханой, съобщи главният лекар д-р Май Хонг Банга, предаде ТАСС.

Пациентът, на когото е присадена ръката, е на 31 години. Той пострадал през 2016 г. при трудов инцидент и се наложило ръката му да бъде ампутирана. Донорът бил наранен на 3 януари също по време на работа от конвейер и заради сериозността на травмата и опасността от отравяне на кръвта ръката му била ампутирана. Лекарите обаче преценили, че част от крайника е здрав и може да се използва за присаждане.

Досега в света са извършени 89 трансплантации на крайници от донори, изпаднали в мозъчна смърт, припомни ръководителят на операцията в Ханой проф. Нгуен Тхе Хоанг. Водената от него операция, продължила осем часа, беше описана като "стресова", тъй като ръката на донора била заразена с гангрена и претърпяла вторична супер-инфекция, което представлявало висок риск от инфекция за дарената ръка.

"Трансплантацията на ръце е много по-трудна от другите органи, защото те имат много структура, сухожилия, мускули и стави", каза Хоанг.

Задачата била по-трудна и поради факта, че 31-годишният мъж, получил новата ръка, не е ползвал мускулите около китката си след инцидента преди четири години.

Веднага след операцията пациентът успял да раздвижи пръстите на присадената ръка.

Пациентът държи топка за пинг-понг в двете си ръце, докато се възстановява с трансплантираната си лява ръка

Снимка: Vietnam News Agency