Правосъдието във Ватикана издаде първата в историята на държавата присъда за пране на пари, съобщи днес пресслужбата на Светия престол, цитирана от ДПА. Италианският предприемач в областта на недвижимото имущество Анджело Пройети беше осъден на две години и шест месеца затвор и му бяха конфискувани над един милион евро.

Парите, вложени в сметка на Пройети в банката на Ватикана (Институт за религиозни дейности, ИРД) бяха замразени още през 2014 г., когато срещу бизнесмена започна разследване.

Присъдата срещу Пройети е била произнесена на 17 декември, но бе огласена публично едва днес. Според Светия престол тя е от ключово значение в контекста на усилията на Ватикана да подобри репутацията си в борбата с финансовите престъпления.

През декември 2017 г. Комитетът на експертите по оценяване на мерките срещу изпирането на пари и финансиране на тероризма (MONEYVAL) към Съвета на Европа разкритикува Ватикана, че не е довела до успешен край нито едно дело за пране на пари.

Ватиканът се опитва да постигне напредък в областта на финансовата прозрачност след като в течение на десетилетия банката на страната бе подозирана, че съхранява средства на италиански мафиоти, на лица, занимаващи се с пране на пари и укриващи данъци.