Европейският съюз ще наложи отново ограничения за пътници, влизащи в блока от Канада, Тунис и Грузия, поради опасения, свързани с пандемията от коронавирус, и ще извади от "забранителния списък" Сингапур, съобщиха дипломати, цитирани от ДПА и Ройтерс.

За първи път от два и половина месеца ЕС затяга ограниченията за пътуване.

Пътниците, идващи от Канада, Тунис и Грузия, на които досега се разрешаваше да влизат в блока, сега ще бъдат допускани в ЕС, ако се прецени, че причините за пътуването им са съществени.

Наложените ограничения за пристигащи от Сингапур бяха отменени.

Постоянните представители на страните членки в ЕС се споразумяха за промените днес, съобщиха европейски дипломати пред ДПА.

Според променените разпоредби, които все още не са утвърдени окончателно, само гражданите на Сингапур, Австралия, Япония, Нова Зеландия, Руанда, Южна Корея, Тайланд и Уругвай могат да влизат в блока без ограничения.

В началото на пандемията 27-те страни членки на ЕС, освен Ирландия, както и нечленките Швейцария, Норвегия, Лихтенщайн и Исландия, забраниха всички пътувания към блока, които не са обосновани със съществени причини, припомня ДПА.