Египет съобщи, че за пръв път е започнал реставрация на позлатения ковчег на известния фараон Тутанкамон преди очакваното догодина откриване на нов музей, предаде Асошиейтед прес.

Министърът по въпросите на паметниците на културата Халед ел Анани днес съобщи, че реставрацията ще отнеме най-малко осем месеца, тъй като ковчегът никога досега не е бил реставриран, откакто е открит през 1922 година от Хауърд Картър в Луксор.

"Саркофагът е понесъл доста щети, включително поради висока влажност на въздуха, а златните плочки, които го покриват, са нестабилни. Специалистите откриха и цепнатини в горния позлатен слой на саркофага, заяви преди дни директорът по реставрациите в музея проф. Иса Зейдан.

Той допълни, че дървената конструкция на погребалното съоръжение трябва да бъде укрепена. 

Транспортирането на безценния товар премина при повишени мерки за сигурност. Освен от учени реставратори той бе охраняван от полиция по пътя му до музея.

"Саркофагът ще бъде показан в специална зала на новия музей, посветен на съкровищата от гробницата на Тутанкамон, редом с всички други златни саркофази на фараона, които ще бъдат пренесени от музея до площад "Тахрир", каза кураторът на новия Египетски музей Табиб Абас.

След като гробницата е открита, учените установяват, че най-външният саркофаг на младия фараон е отварян не веднъж, а два пъти още в древността. Зад вратите на втория саркофаг от позлатено дърво, който сега подлежи на реставрация, откриват главния саркофаг с непокътнат печат, което означава, че мумията на фараона е неосквернена.

Тутанкамон е живял преди 3000 години. Възкачва се на трона на 9 години и управлява до смъртта си на 18 или 19-годишна възраст.