Министерството на отбраната на Южна Корея публикува днес нова "Бяла книга" по въпросите на отбраната, в която не нарича Северна Корея "враг", предаде ТАСС, като се позова на комюнике на ведомството.

Агенцията отбелязва, че това се случва за първи път, откакто се публикуват такива документи, съобщи БТА.

В "Бялата книга", която прави равносметка на последните години и определя основните направления за развитието на отбранителната политика в бъдеще, се казва, че за врагове на Южна Корея се смятат "силите, заплашващи суверенитета, териториалната цялост, народа и имуществото на страната".

Тази позиция се отличава от съдържанието на предишни "Бели книги", в които за враг на страната директно беше посочена Северна Корея с нейната политическа система и армия. В новия документ само се казва, че оръжията на КНДР за масово унищожение "са заплаха за мира и сигурността на Корейския полуостров".

В "Бялата книга" се отбелязва, че през юли и ноември 2017 г. Пхенян е извършил изпитания на междуконтиненталните балистични ракети "Хвасон-14" и "Хвасон-15", които могат да застрашат територията на САЩ.

В документа пише също, че Северна Корея "притежава 50 килограма плутоний и големи количества обогатен уран".

На 19 септември севернокорейският лидер Ким Чен-ун и южнокорейският президент Мун Дже-ин подписаха обща декларация на среща в Пхенян, а министрите на отбраната на двете страни - военно споразумение за понижаване на напрежението на Корейския полуостров.

На обща пресконференция Мун Дже-ин каза, че Ким се е съгласил да се предприемат конкретни стъпки към ядрено разоръжаване и севернокорейските ядрени инсталации да се демонтират за постоянно в присъствието на международни експерти.

КНДР ще закрие ядрения си реактор в Йонбьон и ще демонтира напълно ракетния полигон Точхан-ри, отбеляза Мун.

Югът и Северът се договориха да превърнат демилитаризираната зона на границата си в зона на мир и разцвет, добави президентът. Сред мерките за намаляване на напрежението той спомена предстоящото създаване на общ комитет, включващ представители на военното командване на двете страни.

Двете Кореи се разбраха още да премахнат всички опасности, които могат да предизвикат война на полуострова, каза президентът.

"Пълното ядрено разоръжаване ще настъпи в недалечно бъдеще", допълни той.