Агенция Ройтерс обяви назначаването на 47-годишната Алесандра Галони за главен редактор - първата жена на този пост в 170-годишната история на британската агенция, предаде Франс прес.

Галони, която от 2015 г. досега е директор на международната редакция, Галони вече ще надзирава от Лондон всички бюра на редакцията, която наброява 2500 журналисти, разпределени в 200 места по света. Галони ще поеме функциите си на 19 април, след пенсионирането на предшественика си Стивън Адлър.

Самият Адлер заяви в туит, че е "развълнуван да предаде щафетата на брилянтен редактор и страхотен колега".

"В продължение на 170 години Ройтерс определи стандартите за независимо, доверено и глобално докладване", казва тя в изявление. "За мен е чест да ръководя редакция от световна класа, пълна с талантливи, отдадени и вдъхновяващи журналисти."

Дипломирана в университета в Харвард и Лондонското училище по икономика, родената в Рим Галони се присъединява към Ройтерс през 2013 г. Тя започва работа в бюрото за Южна Европа след 13 години във в. "Уолстрийт джърнъл".

Президентът на групата "Томсън Ройтерс" Стив Хаскър похвали нейния "талант и опит", които по думите му са още по-необходими "в момент, когато светът има крещяща нужда от независима от обективна журналистика".

Няколко други известни новинарски медии също са в разгара на лидерски преходи, включително Washington Post, ABC News и Los Angeles Times.