Китайската компания "Синофарм" (Sinopharm) обяви днес, че една от нейните ваксини срещу COVID-19 е ефикасна в 79 на сто от случаите, предаде Франс прес.

"Синофарм" е първата китайска компания, която дава такава статистика. Тя съобщи днес, че нейната ваксина е ефикасна в 79,43 процента от случаите.

Пет китайски ваксини са в трета фаза от клиничните изпитания (в тази фаза се правят тестове на 30 000 и повече души - б.р.).

"Синофарм" не уточни дали тестовете са приключили при първата ваксина. Компанията обаче съобщи, че е подала пред китайските власти молба за нейното одобрение.

Китай тества ваксини в други държави

Китай, където новият коронавирус, причиняващ заболяването COVID-19, се появи в края на миналата година, вложи огромни средства за разработване на ваксини, които обеща да направи "световно обществено благо".

Страната, която на практика овладя епидемията на своя територия, бе принудена да провежда клинични изпитания в други държави, където вирусът продължава да се разпространява интензивно, изтъкна АФП.

Какви са процентите ефикасност при други ваксини

Ваксината на "Пфайзер" (Pfizer) претендира за 95 на сто ефикасност, а на "Модерна" (Moderna) - за 94,1 процента. На приблизително същото ниво е и ефикасността на руската на ваксина "Спутник V".

Британската компания Астра Зенека (AstraZeneca) обяви, че ваксината, която разработи съвместно с Оксфордския университет, е ефикасна в 70 на сто от случаите. Показателят  обаче може да достигне 100 процента при поставяне на две дози, отбеляза АФП.

300 млн. дози за страните от ЕС

Лабораториите "Бионтех" и "Пфайзер" междувременно потвърдиха, че ще доставят на ЕС 300 милиона дози от ваксината си, съобщи Франс прес.

ЕС подписа през ноември договор с двете компании за първоначална доставка на 200 милиона дози, с възможност за поръчка на още 100 милиона, припомня агенцията.

"Нашата цел е да предоставим ефикасна ваксина в достатъчно количество за колкото се може повече хора в света", заяви в комюнике шефът на "Бионтех" Угур Шахин.

Кампанията за ваксинация започна миналия уикенд в 27-те страни от ЕС, след като беше одобрена ваксината на "Пфайзер"-"Бионтех".

Поради недостатъчно количество от ваксината на този етап властите избраха да ваксинират приоритетно хората над 80 години и здравните работници, отбелязва агенцията.