Руското министерство на отбраната отрече негови стратегически бомбардировачи Ту- 95МС (Tu-95MS) да са нарушавали южнокорейското въздушно пространство, отрече и за предупредителна стрелба на южнокорейски изтребители Ф-16 (F-16) и отправи на свой ред обвинение, че военни самолети на Сеул са извършили опасни маневри, застрашили руските летателни машини, съобщи ТАСС.

Никакъв "предупредителен огън" не е имало от страна на южнокорейските изтребители. "Ако руските пилоти бяха почувствали заплаха за сигурността", щеше да последва отговор, каза руското министерство. Според ведомството самолетите са летели над "неутрални води" в акваторията на Японско море.

По-рано Министерството на отбраната на Южна Корея съобщи, че южнокорейски военни са дали предупредителни изстрели срещу руски военен самолет, навлязъл в южнокорейското въздушно пространство. Руските самолети са били три, но един, след като веднъж напуснал зоната, отново се върнал в нея въпреки предупрежденията. За първи път руски военен самолет нарушава южнокорейското въздушно пространство, заявил служител от министерството.

Южнокорейските самолети са дали 360 предупредителни изстрела по руските самолети, съобщи агенция Йонхап, позовавайки се на Комитета на началник-щабовете на въоръжените сили на Южна Корея.

Южнокорейски изтребител Ф-16 излита от военна база, 20 април 2017 г.

Снимка: AP/БТА

Инцидентът стана в района на островите Токто (Такешима), разположени източно от южната част на Корейския полуостров и кото са предмет на спор между Япония и Южна Корея.

Руското Министерство на отбраната също така отбеляза, че южнокорейците нееднократно са се опитвали да възпрепятстват руски самолети, позовавайки се на произволно установена от тяхна страна опознавателна зона за противовъздушна отбрана. То обаче поясни, че подобна зона не е предвидена в международното право и следователно не се признава от Русия.

Руски военен самолет Бериев А-50 (Beriev A-50) за далечно радиолокационно откриване и управление е водел руските машини

Снимка: AP/БТА

Южнокорейският съветник по националната сигурност Чун Юи-йон е изпратил оплакване до секретаря на Съвета за сигурност на Русия Николай Патрушев и е поискал съветът да разгледа случая и да предприеме подходящи действия. От президентската канцелария в Сеул заявиха, че се отнасят много сериозно към тази ситуация и ако тя се повтори, ще бъдат предприети "още по-решителни действия".