Република Южна Африка замрази плановете си да започне да имунизира срещу КОВИД-19 медицинските работници на първа линия с ваксината на "АстраЗенека" (AstraZeneca). Това властите решиха, след като стана ясно, че според клинично изследване ваксината, разработена от британско-шведската компания съвместно с Оксфордския университет, не е ефективна при предотвратяване на лека до умерена форма на заболяването, когато то е предизвиквано от най-разпространения в страната вариант на коронавируса, предаде Асошиейтед прес.

РЮА получи 1 милион дози от ваксината на "АстраЗенека" и се очакваше да започне да ги поставя на медицински работници в средата на месеца.

Министърът на здравеопазването Звели Мхизе обаче заяви снощи, че според предварителните данни от изследването препаратът осигурява само "минимална защита срещу лека-умерена" форма на КОВИД-19, причинявана от т. нар. южноафрикански вариант на коронавируса. В резултат южноафриканските власти са решили да спрат временно използването на ваксината, която е изглеждала ефективна срещу първоначалния вариант на коронавируса, обясни Мхизе. Той допълни, че учени ще проучат дали препаратът на Астра Зенека предотвратява успешно тежка форма на КОВИД-19 или смърт след заразяване с южноафриканския вариант на коронавируса.

Изследването, което все още не е преминало през рецензия, е обхванало 2000 души, повечето от които млади и здрави. Най-разпространеният в РЮА вариант на коронавируса изглежда по-заразен и предизвика нова смъртоносна вълна на КОВИД-19 в страната. Над 90 процента от случаите на заболяването в Южна Африка са предизвикани от него.

Вчера от екипа, разработил ваксината на "АстраЗенека" и Оксфордския университет, изразиха очакване до есента да са готови с модифицирана ваксина, ефективна срещу южноафриканския вариант.

РЮА е най-тежко засегнатата от пандемията държава в Африка. Страната е на 15-о място в света по брой регистрирани заразени - близо 1,5 милиона. Над 46 хиляди души са починали.

С тестове от врата на врата в съответните райони здравните власти в Англия се опитват да пресекат разпространението на южноафриканския вариант, преди той да се е разпространил масово и да подкопае британската ваксинационна кампания. До момента в Обединеното кралство са открити над 100 заразени с този вариант на коронавируса.

Великобритания оглавява черната статистика в Европа, с над 112 хиляди потвърдени смъртни случая, свързани с КОВИД-19. Тя обаче е по-напред от Европейския съюз с имунизационната кампания, като 11,5 милиона британци вече са получили първа доза ваксина, отбелязва Асошиейтед прес.

Потвърждение от компанията

Ваксината срещу КОВИД-19, разработена от "АстраЗенека" и Оксфордския университет изглежда не дава защита срещу леки и средно тежки случаи на открития в Южна Африка нов щам на коронавируса, предаде Ройтерс, като цитира изследване, което ще бъде публикувано днес във в. "Файненшъл таймс".

"Смятаме, че нашата ваксина може да защити срещу тежките форми на болестта, тъй като неутрализиращата дейност на антителата е еквивалентна на тази на други ваксини срещу Ковид-19, които са показали активност срещу по-тежките форми на болестта, особено когато интервалът на поставяне е оптимизиран на 8 до 12 седмици", заяви говорител на "АстраЗенека".

В изследването са участвали 2026 души, от които половината са съставлявали контролната група, получила плацебо, съобщава в. "Файненшъл таймс".

Коронавирусът вече е мутирал в хиляди разновидности, но само малка част от тях има вероятност да се окажат важни или да променят вируса по значим начин, според вестника на Британската медицинска асоциация.

"Оксфордският университет и "АстраЗенека" започнаха да адаптират ваксината си срещу този вариант и ще преминат бързо през клиничните изпитания, за да може тя да е готова за доставка през есента, ако това е необходимо", добави говорител на Астра Зенека.

В петък Оксфордския университет съобщи, че ваксината е също толкова ефективна срещу новия британски щам, колкото и срещу разпространените преди това варианти на коронавируса.