Юристът Каис Сайед бе избран за президент на Тунис със 76,9 процента от гласовете на избирателите, съобщи държавната телевизия на Тунис, цитирана от Франс прес.

Според предварителни резултати на социологическата агенция "Сигма Консей" 61-годишният Сайед има преднина от повече от 50 процента пред своя опонент Набил Каруи (който получава 23,11 процента от гласовете).

Предварителните резултати бяха посрещнати с радост от привържениците на Каис Сайед, отбелязва Франс прес.

Официалните резултати се очаква да бъдат публикувани най-рано утре.

"Каис Сайед е президент на Република Тунис", написа в страницата си във Фейсбук партия "Ан Нахда", която призова избирателите да гласуват за специалиста по конституционно право с консервативни убеждения.

Победителят благодари на младите, "които отвориха нова страница в историята" на Тунис, предаде Франс прес.

"Ще се опитаме да изградим един нов Тунис. Съзнавам отговорността", заяви Каис Сайед пред свои привърженици в хотел в центъра на Тунис.

"Тази кампания бе проведена от младите и аз нося отговорността", каза още специалистът по конституционно право.

Близо 90 процента от избирателите на възраст между 18 и 25 години са гласували за Сайед, според данни на социологическата агенция "Сигма".

"Ще отстоявам посланието" на революцията от 2011 г., увери Каис Сайед. "Народът го иска и волята му ще бъде изпълнена. Законът ще се прилага спрямо всички и на първо място спрямо мен. Нашият проект е базиран върху свободата. Епохата на потисничеството приключи. Ще навлезем в нов исторически етап", каза още победителят на президентските избори.