Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер изрази съмнения дали румънското правителство разбира какво значи да ръководи ЕС през следващите шест месеца, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Румъния е "технически много добре подготвена" за шестмесечното председателство на Съвета на ЕС, което започва на 1 януари, каза Юнкер в интервю за в. "Велт ам зонтаг". "Но смятам, че правителството в Букурещ не разбира напълно какво значи да бъде председател на страните от ЕС", добави той.

"Предпазливото действие изисква желание да се вслушаш в другите и да оставиш собствените си тревоги настрана", каза Юнкер и добави, че се съмнява, че случаят е такъв.

Според него вътрешнополитическите кавги в Румъния са сигнал, че страната може да не изглежда като едно цяло на европейската сцена.

"У дома е необходим единен фронт, за да се насърчи единство в Европа по време на председателството на Съвета", смята той.

Реакции след интервюто на Юнкер

Лидерът на опозиционната партия "Народно движение" Еуджен Томак коментира, че в свободен превод председателят на Европейската комисия е обвинил правителството на Виорика Дънчила в липса на компетентност и функционална неграмотност, предаде агенция Медиафакс. Според Томак европейските лидери нямат никакво доверие на румънското правителство.

Евродепутатът от опозиционната Национално-либерална партия Зигфрид Мурешан също смята, че ЕС няма доверие на правителството на Виорика Дънчила.

"Изявленията на председателя Юнкер потвърждават, че ЕС няма никакво доверие на правителството на Дънчила поради три причини - заради опитите да отслаби правосъдието, заради начина, по който управлява икономиката, и заради начина, по който се отнася към собствения си народ", заяви Зигфрид Мурешан.

""Румъния е много добре подготвена от техническа гледна точка за председателството на Съвета на ЕС" - чувал съм същото изказване и относно нашето присъединяване към Шенгенското пространство. И в този случай сме изпълнили всички технически изисквания, липсва само политическо решение. Значи пак политически интерпретирам и това интервю", коментира министърът за бизнес средите Раду Опря и допълни, че политическите спорове не са характерни само за Румъния.

Има ли "паралелна държава" в Румъния

В интервю за телевизия Антена 3 лидерът на управляващата в Румъния Социалдемократическа партия (СДП) Ливиу Драгня говори за "паралелната държава", която иска да контролира държавните институции, предаде БТА.

"Ще успеем да унищожим тази паралелна държава" - това изявление на Драгня извежда в заглавие вчера в. "Адевърул" и цитира още лидера на управляващата партия да казва, че "паралелната държава" не е ръководена от президента Клаус Йоханис, който е само "марионетка" и "бенефициент".

В интервюто Драгня заяви, че шефът на Службата за защита и охрана Лучиан Пахонту е най-важната фигура в "паралелната държава". Лидерът на управляващата партия се надява, че 2019-та ще бъде година на истината, през която "тази окултна система, която иска да контролира държавните институции, ще бъде унищожена", пишат румънските вестници. Според Драгня "паралелната държава" има две цели: да прави пари незаконно и да запази контрола върху всички държавни институции. Той заяви още, че въпросната структура "стои на колене" и "угодничи" на всяка чуждестранна единица, която може да има влияние. По думите му "паралелната държава" цели да блокира чрез съдебни присъди някои политически лидери, а също така подкрепя медии, които пускат димки и правят скандали.

В контекста на "паралелната държава" Ливиу Драгня споменава бившия главен прокурор на Националната дирекция за борба с корупцията Лаура Кодруца Кьовеши и настоящия главен прокурор на Румъния Аугустин Лазар, за чието отстраняване настоява министърът на правосъдието Тудорел Тоадер. По думите на Драгня "злоупотребите в Националната дирекция за борба с корупцията сега са още по-големи".

Лидерът на СДП смята, че президентът Клаус Йоханис е само марионетка, използвана от "паралелната държава". Драгня нарича държавния глава "майстор на блокадите" и "инструмент". Според него единствената цел на Йоханис е да спечели още един президентски мандат и за целта се възползва от "паралелната държава".

Лидерът на управляващата партия казва още в интервюто, че министърът на правосъдието Тудорел Тоадер трябва да представи в правителството предложение за извънредно правителствено постановление за промяна на наказателните кодекси.

"Ценя достатъчно министъра на правосъдието, но идва момент, в който не трябва да има отсъствие на решение. Това са политически решения. Не може да блокираме страната и реформирането на системата", заяви Драгня пред телевизия Антена 3.

Конституционният съд на Румъния обяви голяма част от промените в наказателните кодекси за противоречащи на конституцията и ги върна за преразглеждане в парламента. Правителството се готви да прокара останалите членове от наказателните кодекси чрез извънредно правителствено постановление. Критици се опасяват, че кабинетът ще използва случая, за да прокара и предвиждания за амнистия и помилване за корупционни престъпления.