Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер отменя насроченото за утре посещение в Париж, съобщи говорител на институцията. Той обясни, че това се налага, за да се даде възможност дневният ред на френския парламент, пред който Юнкер трябваше да говори, да бъде посветен на национални въпроси, педаде БТА.

Протестите срещу правителството във Франция продължиха и днес.

Френският премиер Едуар Филип утре ще се срещне с представители на протестното движение на т. нар. "жълти жилетки". В парламента по-късно тази седмица също ще има разговори, посветени на кризата.

200 от задържаните по време на размириците пък днес ще се явят пред съда. Френските власти обявиха, че размирниците ще бъдат съдени с цялата строгост на закона.

"412 души бяха арестувани в столицата. Такова нещо не се е случвало поне през последните 10 години", каза Мишел Делпюеш, полицейски префект на Париж.

В луксозните квартали на френската столица силите на реда бяха буквално пометени от разбеснели се демонстранти, които палеха коли, ограбваха скъпи магазини и разбиваха витрини. Трима бяха убити, а 100 души ранени, в това число 23-ма полицаи.