Днешното предложение на Борис Джонсън за споразумение за Брекзита все още съдържа някои проблемни моменти, заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер след телефонен разговор с британския премиер, предадоха Франс прес и Ройтерс.

Юнкер "призна положителния напредък, особено по отношение на пълното съгласуване на регулациите за всички стоки и контрола на стоките от Великобритания, които влизат в Северна Ирландия", се казва в изявление на Комисията.

Обаче "той отбеляза също, че остават някои проблемни моменти, за които ще е нужна допълнителна работа в следващите дни, особено по отношение на управлението на предпазния механизъм" за Ирландия, се казва още в изявлението.

"Трябва да разполагаме с юридически работещо решение, което отговаря на всички цели на предпазния механизъм: да се избегне твърда граница, да се запази сътрудничеството Север-Юг и островната икономика и да се защити общият пазар на ЕС и мястото на Ирландия в него", е казал Юнкер на Джонсън.

Деликатният баланс на остров Ирландия, който бе постигнат със Споразумението от Разпети петък, сложило край на три десетилетия конфликт, трябва да се запази, се казва в изявлението.

Юнкер ще разговаря с ирландския премиер Лио Варадкар и "внимателно ще изслуша гледната му точка", се съобщава в изявлението.

Главният преговарящ на ЕС Мишел Барние пък ще информира и ще се консултира с Европейския парламент и представителите на страните членки.

"Има напредък, но откровено казано, остава да се свърши още много работа за постигане на трите цели на предпазния механизъм: без физическа граница, икономиката на остров Ирландия и защита на общия пазар. Ще продължим да работим за постигане на споразумение. Брекзит без споразумение никога няма да е изборът на ЕС. Ще продължим да работим с британския екип, но споразумението трябва да спазва трите ангажимента", каза Барние преди среща с лидерите на политическите групи на Европейския парламент.

В следващите дни в Брюксел ще има срещи между преговарящите екипи на ЕС и Великобритания. Съветникът на Борис Джонсън, Дейвид Фрост пристигна по-рано днес в Брюксел, където вече участва в работна среща със сътрудниците на Мишел Барние.

Предложението на Борис Джонсън за изваждане на ирландския "предпазен механизъм" от споразумението за Брекзит е все едно човек да си сложи главата в устата на крокодил и да се надява, че всичко ще е наред, заяви лидерът на Партията на Брекзита Найджъл Фараж, цитиран от Ройтерс.

"Въпреки това, което каза той, няма гаранция, че ще напуснем митническия съюз и за всяко бъдещо търговско споразумение ще е нужно ЕС да прояви добронамереност", написа Фараж в Туитър.