Президентът на Туркменистан прави страйк след страйк в залата за боулинг, язди кон и записва в студио композирана от него музика с внука си. Държавната телевизия няма очи за друг, освен за Гурбангули Бердимухамедов, който култивира силен култ към личността си, разказва Франс прес.

В неделната емисия новини почти всички теми са посветени на него. Той осъществява контрол над строителни проекти и говори пред длъжностни лица, които си записват грижливо всяка негова инструкция. После язди кон на хиподрума, преди да се качи на белия си "Мерцедес", за да покаже спортните си таланти пред неоткъсваща очи от него публика.

На боулинг не оставя нито една кегла несъборена, на баскетбол вкарва с лекота кошове, а след това в гимнастическия салон инструктира правителствени служители как да станат по-гъвкави. Президентът лично публикува в социалните мрежи видео, на което се вижда как тренира заедно със своите министри във фитнес.

Тези мизансцени силно напомнят на някои изяви на руския му колега Владимир Путин, отбелязва Франс прес, цитирана от БТА.

После следва главната тема в емисията: близо 7-минутен репортаж показва как туркменистанският президент свири на китара и пиано, записвайки в студио парче със своя внук Керим.

По-рано пък той качи видео с посланието: "Аз харесвам Рамбо. Аз съм като Рамбо".

А преди няколко месеца, съобщавайки, че "пее като Бог", той пусна песен, поздрав за туркменистанските жени по случай 8 март.

Медийните изяви на Бердимухамедов са чести в Туркменистан - една от най-изолираните и авторитарни държави в света. Той дойде на власт през 2006 г. след смъртта на своя чудноват предшественик Сапармурат Ниязов, който издигна свой позлатен паметник, въртящ се около оста си, за да гледа към Слънцето.