Най-малко 21 души са пострадали в резултат на земетресението с магнитуд 6,7 разтърсило вчера североизточната част на Япония, съобщи телевизия Ен Ейч Кей, цитирана от ТАСС. По-рано бе съобщено за 15 ранени.

Вижте снимки >>

Повечето от пострадалите са възрастни хора, получили различни травми поради падане в резултат на труса, засегнал префектурите Ямагата, Ниигата, Мияги и Ишикава.

Разрушения при труса

Снимки: АР/БТА

Магазин след труса

Снимки: АР/БТА

Националната метеорологична служба предупреди за опасност от свличания в районите, засегнати от стихията, както и за вероятност от нови земетресения със същата сила в префектурите Ямагата и Ниигата през следващите седмици.

Рухнала дървена къща до училище след труса

Снимка: АР/БТА

Свличания след труса

Снимка: АР/БТА

Епицентърът на труса е край западните брегове на префектурата Ямагата, на около 50 км югозападно от град Саката. Огнището е относително плитко - на дълбочина от около 10 км под морското дъно. Плитките земетресения по принцип причиняват повече щети на повърхността на земята.

Разрушени покриви след труса

Снимки: АР/БТА

Японската метеорологична агенция предупреди, че три префектури - Ямагата, Ниигата и Ишикава - са застрашени от цунами, което може да достигне до един метър и наложи евакуация на жителите в крайбрежните зони.

Повече от 1500 души бяха подслоненив евакуационните центрове в град Мураками и другаде в Ниигата

Снимка: АР/БТА

По данни на телевизия Ен Ейч Кей обаче приливните вълни достигнаха до около 40 см в префектура Ниигата.

Срутени надгробни площи след земетресението

Снимки: АР/БТА

Близо 9 хиляди домакинства в Ямагата и Ниигата останаха без ток, движението на влаковете беше временно преустановено в региона поради прекъсване на електрозахранването и за проверка на сигурността, предаде Асошиейтед прес.

Високоскоростните влакове по две железопътни линии бяха спрени превантивно

Снимки: АР/БТА

Всички седем реактора на атомна електроцентрала в Ниигата бяха спрени и не се съобщава за аномалии. Други две атомни електроцентрали в регион също са невредими. Главният секретар на правителството Йошихиде Суга каза на извънредна пресконференция, че няма проблеми с нито една атомна електроцентрала в Япония.