Парламентът на Япония одобри днес закон за обезщетяване на десетки хиляди хора, стерилизирани, често без тяхно знание, съгласно действала до 1996 г. правителствена програма срещу ражданeто на "некачествени потомци", предаде Ройтерс и БТА.

Голяма част от обхванатите от програмата са имали физически или когнитивни увреждания, а други са страдали от проказа - сега лечимо заболяване, известно като болестта на Хансен, или просто са имали поведенчески проблеми.

В закона се поднасят "дълбоки извинения" на жертвите на програмата, повечето от които са били на възраст под 20 години в момента на операцията, и се обещава те да получат по 3,2 млн. йени (ок. 29 хиляди долара). Документът бе одобрен единодушно от горната парламентарна камара, след като бе приет от по-влиятелната долна камара.

Премиерът на Япония Шиндзо Абе направи изявление, в което също се извини на пострадалите от т.нар. Закона за евгенична защита. Той е влязъл в сила през 1948 г. с първоначална цел борба с недостига на храни и възстановяване на разрушенията през войната. Отменен е чак през 1996 г., като преди това на стерилизация са били подложени около 25 хиляди човека, а най-малко 16 500 от тях не са осъзнавали това. Най-много стерилизации са били извършени през 60-те и 70-те години, а последната такава операция е направена през 1993 г.