Япония ще закупи още 105 американски изтребителя F-35, обяви днес президентът на САЩ Доналд Тръмп след среща на високо равнище с японския премиер Шиндзо Абе, предаде Франс прес.

"САЩ подкрепят усилията на Япония да подобри своите отбранителни способности и през последните месеци им изпратихме голямо количество военно оборудване", каза Тръмп на пресконференцията, на която обяви намерението на Япония да закупи 105 нови F-35.

Япония в края на 2011 г. обяви покупката на 42 самолета F-35. Сега с новата поръчка, тя се превръща в първи международен клиент за този самолет пето поколение

Правителството на Абе, което през декември обяви рекорден бюджет за отбрана, увеличава вноса на американско военно оборудване под натиска на Тръмп. Целта е да се противостои на военната заплаха от Китай, но също така да намали търговския дисбаланс със САЩ, който редовно е обект на критики от страна на американския президент, отбелязва АФП, цитирана от БТА.

Пуснати на пазара в началото на 90-те години на миналия век, F-35 се произвеждат от Локхийд Мартин, а двигателите им се правят от друга американска компания - Прат и Уитни.

По последни данни, на клиенти в целия свят са доставени 390 броя F-35. Това е най-скъпата оръжейна програма в американската военна история. Според оценките общата й стойност е близо 400 милиарда долара. Целта е през следващите десетилетия да бъдат произведени около 2500 самолети F-35.