Япония улови първите китове след отмяната на забраната. Пет китоловни кораба отплаваха от Куширо за първия търговски улов в страната от 1986 г. насам. 

Япония официално поднови от 1 юли китоловството с търговска цел след 33-годишна пауза и планира да улови 227 кита през тази година.

Агенцията по рибарство в Страната на изгряващото слънце официално напусна Международната комисия по китолов - на практика се оттегли от международния мораториум за търговски улов на китове. Оттеглянето стана факт, след като комисията отхвърли предложението на Токио да възобнови през септември търговския улов на китове, за които се твърди, че са в изобилие.

Междувременно Япония съобщи, че ще спре китоловството в Антарктика на фона на международните негативни реакции.

Японската китоловна флотилия се върна през март от последното си пътуване, след като улови 333 малки ивичести китове в Южния океан за "научни цели".

Генералният директор на японската агенция по рибарство Шигето Хасе заяви, че много хора са очаквали подновяването на улова, но природозащитни групи като "Грийнпийс" и "Морски пастири" продължават да критикуват възобновяването на китолова в Япония.