Двама души са загинали при пожарите във военни складове в Казахстан. Над 40 хиляди човека бяха евакуирани от близкия град Арис, предаде ТАСС, като се позова на министъра на вътрешните работи Ерлан Тургумбаев.

Цивилен и военен са загинали при пожарите, причинени от взривове на боеприпаси вчера. Общо 165 души са потърсили лекарска помощ,  89 от тях са хоспитализирани, включително 18 деца. Според Интерфакс, цитирайки министъра на здравеопазването на Казахстан Елжан Биртанов, 15 души са в интензивно отделение, девет от тях - включително деца - са в доста сериозно състояние.

Междувременно МВР заяви, че опасността от експлозии остава в региона. Потушаването на пожарите е преустановено поради продължаващите експлозии на снаряди. Когато спасителите възобновят работата си, заради безопасността им, те ще използват бронирани превозни средства.

Аварията стана на 24 юни сутринта. Експлозиите гръмнаха в склад на територията на военна база, след което започна пожар. Около 41 хиляди души са евакуирани от Арис - 45-хиляден град в южната Туркестанска област. Те са настанени в пет центъра за настаняване в близки селища.

Ситуацията в Арис се контролира лично от президента Касим-Жомарт Токаев. Снощи той пристигнал в района и разговаря с жителите на града. Той им обеща, че повредените къщи ще бъдат възстановени за сметка на държавата и каза още, че Акмолинската и Павлодарската области са поканили децата от засегнатия район да почиват през летния сезон, предаде mir24.tv.

Трагедията в южната част на Казахстан не остави безразлични жители на други региони на страната. Общественото движение "Аз съм Алмати" откри събирателен пункт за хуманитарна помощ на пострадалите.

Причината за експлозиите във военните складове все още не е установена. За да бъде тя установена, следователите трябва да влязат там, а това е невъзможно, докато не бъде изгасен пожара там. Образувано е наказателно дело за нарушаване на правилата за боравене с оръжия, вещества и предмети, които представляват опасност за други.