Украински безекипажни катери атакуваха рано тази сутрин руска военно-морска база, намираща се в близост до руския пристанищен град на Черно море Новоросийск и бяха унищожени от руски бойни кораби, заяви руското министерство на отбраната, цитирано от Ройтерс.

Руски потребители на социални мрежи съобщиха тази сутрин за експлозии и стрелба близо до руското черноморско пристанище Новоросийск, основен център за руски износ, предаде Ройтерс.

Няма пострадали и материални щети при атаката срещу Новоросийск, заяви днес губернаторът на Краснодарския край Вениамин Кондратиев, цитиран от руската информационна агенция РИА.

Новоросийск е хъб с голямо значение за руския износ.

Атаката стана причина пристанищните власти на Новоросийск да наредят временно спиране на движението на всички кораби, съобщи Каспийският тръбопроводен консорциум, който е оператор на петролен терминал в района.

Видеоклипове, публикувани в местна онлайн общност и разпространени от руската онлайн новинарска служба Астра, показаха движение на кораби в близост до брега, като се чуват стрелба идваща откъм морето.

Спасителните служби на Новоросийск потвърдиха информацията за експлозии и силите за сигурност са информирани, предаде руската новинарска агенция РИА.

Руското министерство на отбраната заяви още, че руските сили за противовъздушна отбрана са свалили тази сутрин 10 украински дрона над Крим и са заглушили три дрона със средства за радиоелектронна борба.

Това е поредна атака на с дронове в Крим. Официалният представител на руското министерство на отбраната генерал-лейтенант Игор Конашенков съобщи на 1 август, че Киев е направил опит да атакува руски граждански транспортни кораби с безпилотни катери, корабите на руския флот са ги засекли и унищожили своевременно. По-рано същия ден руското министерство на отбраната съобщи, че патрулните кораби на Черноморския флот "Сергей Котов" и "Василий Биков" са отбили атаката на три украински безпилотни катера в района на Севастопол. И трите безпилотни вражески катера са унищожени с огън от щатното въоръжение на руските кораби.  На 2 август Конашенков съобщи, че Киев отново се е опитал да атакува руски кораб с морски безпилотен катер, който е ескортирал цивилен морски транспорт в Черно море. Според него "с професионалните действия на екипажа на руския кораб украинският катер е бил незабавно открит и унищожен".

Междувременно украинският президент Володимир Зеленски заяви снощи, че войските на Киев са били изправени пред брутални боеве по целия фронт, но въпреки това надделяват.

"Окупаторите се опитват да спрат нашите момчета с всички сили. Атаките са много брутални", каза Зеленски, цитиран от Франс прес.

Битката е "трудна навсякъде, но каквото и да прави врагът, украинските сили са тези, която доминират. И аз благодаря на всеки един от тях на първа линия за това!", посочи той в ежедневното си видеообръщение в Telegarm.

Зеленски също така каза, че украинските войски се сражават в източните райони на горещи точки като Купянск, Лиман, Бахмут, Мариинка и Авдиевка, както и на южната фронтова линия.

Киев предупреди нееднократно, че настоящото контранастъпление може да бъде дълго и трудно и призова съюзниците да изпратят повече оръжия.