Следователи от няколко служби се събраха на селски терен източно от Атланта в търсене на улики за експлозия, която според тях тежко е повредила Гайдстоунс на Джорджия, своеобразен гранитен паметник, който местните жители наричат "Стоунхендж на Америка", предаде Ройтерс.

Голяма част от конструкцията е била разрушена преди разсъмване в сряда, когато "неизвестни лица са детонирали взривно устройство", съобщи Бюрото за разследване на Джорджия (БРД) на своята страница в Туитър.

Колекцията от сиви монолити е издигната през 1980 г. в средата на голямо поле близо до град Елбъртън, Джорджия, край магистрала 77, и е включена в списъка на туристическите атракции на щата и търговската камара на окръг Елбърт.

Снимка: БТА/AP

От БРД заявиха, че шерифската служба на окръг Елбърт, която се присъедини към него и други агенции, които разследват инцидента, е открила щетите, когато служителите й са се отзовали на взрива.

Въздушни кадри, публикувани онлайн от WHNS-TV в Южна Каролина показват, че един от петте монолита на конструкцията се е разпаднал на ръбести парчета, разпръснати по земята, и парче от покрива на монумента се е откъснало от един от ъглите му. Голям брой следователи и техните превозни средства се виждаха на мястото на инцидента, на около 160 км източно от столицата на Джорджия.

Преди да бъде вандализиран, 6-метровият паметник се е състоял от една изправена плоча в центъра на четири други, разположени около нея, с голям правоъгълен камък, лежащ отгоре върху останалите.

Според туристическия уебсайт на щата ExploreGeorgia.org Гайдстоунс функционира като астрономически календар, подреден така, че да пропуска слънчева светлина през тесен отвор в структурата всеки ден по обяд, за да се освети датата върху гравюрата. Според превода на Търговската камара на надписа, посланието призовава цялото човечество да ограничи броя си до по-малко от половин милиард души "във вечно равновесие с природата" и към всички нации да "избягват дребните закони и безполезните чиновници".

Според официалните описания произходът на паметника е забулен в мистерия. Но в статия на списание "Уайърд" от 2009 г. се съобщава, че Гайдстоунс са дело на човек, който използвал псевдоним Робърт К. Кристиан, за да поръча на местна компания да изработи от гранит паметника от името на "малък група лоялни американци".