Платформата се намира на около 130 км южно от Върмилиън Бей, щата Луизиана. Тя е притежание на компанията "Маринер Енерджи" и произвежда газ и нефт, но не е била в експлоатация в момента на взрива, предизвикан от пожар. Девет хеликоптера са били изпратени на мястото на инцидента, заяви представителят на бреговата охрана Джон Едуардс по телевизия MSNBC, цитиран от БГНЕС.

13-те души са открити. Всички те носеха вид костюми за потапяне, който ги предпазва във водата", обясни Едуардс. Един от тях е пострадал.

"За момента сме се съсредоточили в спасителни и издирвателни операции. След това ще разследваме причините" за експлозията, каза още Едуардс.

В Мексиканския залив няма нови нефтени петна след втория взрив, информира Ройтерс.

Причината за експлозията не е известна засега, но според местните власти на нея се извършвал текущ ремонт, допълва БТА.

Инцидентът е станал западно от мястото на предишния взрив на нефтена платформа на „Бритиш петролиум" през април, който причини най-голямата екологична катастрофа в американската история. При инцидента загинаха 11 души, а в морето се изляха 4,9 млрд. барела петрол.

Новият инцидент идва в момент, когато британската компания „Бритиш петролиум” все още не е успяла да изплати многомилиардните компенсации на пострадалите в резултат на аварията на платформата „Дийпуотър хърайзън”  по време априлската авария. „Бритиш петролиум” обяви, че петролният разлив в Мексиканския залив до момента й е струвал около 8 милиарда долара.
Сумата включва всички разходи по овладяването и почистването на разлива, пробиване на спасителни кладенци, както и обезщетения за жителите на засегнатата област и федералните власти.
Новата равносметка за харчовете на компанията показва двойно по-големи разходи от изчисленото на 19 юли.