Вулканът Ниирангонго В ДР Конго изригна за първи път от близо две десетилетия, което предизвика паника сред жителите на близкия град Гома, с население близо 2 милиона души, предаде Асошиейтед прес.

По-рано се появиха противоречиви информации, като се съобщаваше, че е изригнал съседният вулкан Нямулагира, което създаде объркване сред населението и местните власти, допълва БТА.

Още снимки вижте тук >>>

Лавата от вулканичното изригване достигна летището на Гома и покри част от магистрала, която свързва града с намиращия се в провинция Киву град Бени, съобщава Ройтерс.

Властите задействаха план за евакуация на населението няколко часа след изригването, когато много местни жители вече изоставиха домовете си тръгнаха да се спасяват. Хиляди жители на Гома, взели със себе си матраци и друга покъщнина, напуснаха града пеша и много от тях се насочиха към границата с Руанда.

Снимка: БТА/AP

Последното изригване на Ниирагонго през 2002 г. отне живота на 250 души и остави без подслон 120 000 души. Това е един от най-активните вулкани в света и се смята за един от най-опасните.

Руандийското министерство за управление на извънредни ситуации каза, че повече от 3500 конгоанци са пресекли границата. Руандийските държавни медии съобщиха, че те ще бъдат подслонени в училища и религиозни сгради.