Това заяви в Мадрид генералният секретар на Международната организация по туризма (МОТ) Талеб Рифай, цитиран от Франс прес и БТА. 
Без да се отчитат загубите извън Европа, всекидневните загуби за туризма са били около 400 милиона долара (300,4 милиона евро). 

Според първоначалната оценка на Международната асоциация за въздушен транспорт (МАВТ - IATA), въздухоплавателният сектор е загубил по 200 милиона долара на ден.
Организацията обаче преразгледа към повишение оценките си, изтъквайки, че в най-тежките дни на въздушната блокада - събота и неделя - загубите са били по 400 милиона долара.

МОТ подготвя проект, който ще бъде изпратен в ООН за постигане на споразумение за правата на потребителите. Международната асоциация за въздушен транспорт (МАВТ - IATA) оцени на 1,7 милиарда долара загубите на авиокомпаниите и разкритикува "бъркотията", предизвикана от европейските реакции.

Вулканичният облак от прах и пепел от Исландия прикова от 14 април на земята стотици хиляди пътници, след като въздушното пространство на много европейски страни бе затворено.

Десетки хиляди пътници все още са блокирани далеч от местата, закъдето са тръгнали, поради недостатъчен брой полети на фона на полемиката за обезщетенията, които трябва да плащат авиокомпаниите. Европейската комисия вчера припомни, че всички авиокомпании, извършващи полети от Европейския съюз, са длъжни да спазват правата на пътниците.