Сръбският президент Александър Вучич заяви днес в Москва, че е удовлетворен от резултатите от днешната среща с руския лидер Владимир Путин в Кремъл, предаде ТАСС.

"Получихме всичко, което поискахме. Договорихме се за всичко", каза Вучич за руската агенция след среща на четири очи с Путин, отговаряйки на въпрос дали са били съгласувани някакви съвместни действия на международната арена в подкрепа на териториалната цялост на Сърбия и разрешаването на косовския въпрос.

Сръбският президент каза, че не може публично да съобщи подробности. Той отбеляза, че е очаквал от срещата само едно - подкрепа за Сърбия, и е много доволен от отговора на Путин.

Преди време Вучич помоли Русия за съвет как да се справи с Прищина.

А днес сръбският президент заяви, че цени високо сътрудничеството между Москва и Белград на международната арена и очаква, че двете страни ще задълбочат сътрудничеството си и в икономиката.

"Много конкретни въпроси разрешихме днес, надявам се на скорошна среща с Путин в Белград", каза още сръбският президент.

По-рано Вучич заяви, че на срещата с Путин смята да повдигне въпроса за ситуацията в Косово и да помоли руския лидер за подкрепа. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков от своя страна каза пред журналисти, че тази среща е планирана преди няколко месеца и не е свързана с нарастването на напрежението между Белград и Прищина. Той обаче подчерта, че темата за "растящото напрежение" на Балканите ще бъде включена в дневния ред на срещата на двамата президенти.

На 29 септември косовски полицейски специални части навлязоха в населени със сърби райони в Северно Косово по време на посещение на президента Хашим Тачи в областта - за да гарантират неговата сигурност. В отговор Сърбия вдигна армията си в бойна готовност.

Ситуацията в нашия регион е много сложна и е необходимо да се премерва всяка дума и всеки политически ход, изтъкна в навечерието на срещата си с Путин сръбският президент. Ще разговаряме как Русия да ни помогне в осъществяването на нашите политически и национални цели. Ще разговаряме за проекти, които са важни за по-добрия живот на гражданите, за жизнения стандарт на нашите хора, заяви още Вучич.

Вчера говорителят на МВнР на Русия Мария Захарова заяви, че "демонстративното нахлуване на 29 септември на косовски полицейски специални части в населени със сърби райони в северната част на областта, въпреки съществуващите за това договорености между Белград и Прищина, са провокация, която има за цел да сплаши косовските сърби и да окаже натиск върху Сръбия". Русия осъжда пасивното поведение на международните сили в Косово в тази ситуация, отбеляза Захарова.

Днес Хашим Тачи отправи предупреждение за ново десетилетие на "замразен конфликт" със Сърбия, ако сегашният "благоприятен момент" за преговори не бъде използван, цитиран от АФП и БТА.

Диалогът между Сърбия и Косово, започнал през 2011 г. под егидата на Европейската комисия, е в мъртва точка от месеци. Белград не признава независимостта на Косово, припомня АФП. През последните седмици сръбският президент Александър Вучич и косовският му колега заявиха все пак воля за подновяване на диалога.