Президентът на Сърбия Александър Вучич пристигна в Москва, където утре ще се срещне с президента на Русия Владимир Путин, съобщи сръбската държавна телевизия РТС.

Пристигнах, за да поискам подкрепа за Сърбия, вярвам, че ще я получим от президента Путин, така както сме я получавали в предишния период, заяви Вучич.

Днес обстоятелствата са различни. Има повече напрежение и е важно да разговаряме за всичко това, заяви Вучич, цитиран от РТС.

Според сръбския президент по руските телевизии Сърбия е сред главните теми, не само заради неговото посещение, но и заради всичко, което се случва около нас.

От Скопие до онова, което се случи в Косово миналата седмица, с провокациите на Тачи и всички останали. Опитваме се да намерим най-доброто решение за нашите граждани, преди всичко как да запазим живота, мира, безопасността и сигурността, обясни Вучич.

Сръбският президент посочи, че първо ще има разговор на четири очи с Путин, а след това разговорите ще продължат с делегациите по време на обяд.

Сръбският президент подчерта, че моментът, в който той се среща с Путин, е един от най-важните през последните години.

Ситуацията в нашия регион е много сложна и е необходимо да се премерва всяка дума и всеки политически ход, посочи сръбският президент.

Ще разговаряме за ситуацията в Европа и света. Ще получим съвети, но и ще видим как Русия да ни помогне в осъществяването на нашите политически и национални цели. Ще разговаряме за проекти, които са важни за по-добрия живот на гражданите, за жизнения стандарт на нашите хора, заяви сръбският президент.

Вучич оценил реакциите на НАТО и ЕС на резултатите от референдума в Република Македония като неуважение и подценяване на "малките балкански народи", отбелязвайки, че тези народи са зрели и разумни и някой по света би трябвало да разбере това. Вучич отбелязал, че един референдум е валиден, ако участват 50 процента плюс един избирател. Това за мен е невъзможна ситуация; демокрацията конституцията и законите съществуват, за да бъдат спазвани и когато решението на народа не ви харесва, заявил сръбският президент.

Пресслужбата на Кремъл съобщи в понеделник, че на предстоящата среща лидерите на двете страни ще обсъдят ключови въпроси на бъдещото развитие на руско-сръбските отношения, а също актуална регионална и международна проблематика, предаде ТАСС.