Втори жител на американския щат Охайо спечели 1 милион долара от лотария, в която могат да участват само ваксинирани срещу Ковид-19, предаде Асошиейтед прес.

Джонатан Карлайл от градчето Толедо е вторият печеливш от седмичната лотария, чиято цел е да насърчи ваксинацията срещу коронавируса. Освен паричната награда, лотарията седмично дава и по една стипендия за колеж на подрастващи, които са ваксинирани срещу Covid-19. Втората стипендия отиде при Зои Винсънт.

Инициативата за лотарията е на губернатора на щата Майк Де Уайн от Републиканската партия. Тя се провежда от средата на месец май и е предвидено да продължи поне месец. Досега за участие са се записали повече от 3,2 милиона ваксинирани жители на Охайо, като само в последните дни са се включили 2,8 милиона души. За колежанската стипения участват над 133 000 ваксинирани подрастващи.

Първата милионерка от лотарията в Охайо е Абигейл Бугенске, която спечели награда миналата седмица часове след ваксинацията си.

В щата Охайо с две дози са ваксинирани около 4,7 милиона души или около 40% от населението.

Идеята на губернатор Де Уайн за насърчаване на ваксинацията срещу Ковид-19 беше възприета и от негови колеги от други щати. Лотарии, насърчаващи ваксинацията, се провеждат също в щатите Колорадо, Мериленд, Ню Мексико, Ню Йорк и Орегон.