Американският Сенат се събра на заседание за втория ден от процеса за импийчмънт срещу бившия президент Доналд Тръмп, предадоха агенциите.

Основните фигури в процеса от страна на демократите и юристите на Тръмп имат общо по 16 часа, за да изложат аргументите си.

През целия втори ден от заседанието говориха демократите и излагаха доводите си в подкрепа на импийчмънта.

Конгресмен Джейми Раски от Мериленд постави началото на заседателен ден номер две от процеса с реч, в която обвини Тръмп, че е абдикирал от задълженията си като върховен главнокомандващ.

"Доказателствата ще ви покажат, че бившият президент Тръмп не беше невинен наблюдател", каза демократът. "Доказателствата ще покажат, че той без никакво съмнение е подбудил метежа от 6 януари. Те ще покажат, че Тръмп е изоставил ролята си на върховен главнокомандващ и е станал върховен главноподстрекател на опасен метеж."

Конгресмен Ерик Суолуел от Камарата на представителите, демократ от Калифорния, посочи, че Тръмп е похарчил милиони долари за агитационни реклами, в които е пропагандирал неверни твърдения за изборни измами и е насърчавал хората да протестират на 6 януари.

Конгресмен Хоакин Кастро, демократ от Тексас, заяви, че бившият президент е заплаха за демокрацията, защото е хвърлил съмнение върху валидността на резултатите от ноемврийските президентски избори в САЩ.

"Той наистина накара твърдия си електорат да повярва, че единственият начин, по който би могъл да загуби, е, ако изборите бъдат манипулирани", каза Кастро. "И, сенатори, всички ние знаем и всички ние разбираме колко опасно е това за нашата страна."

Стейси Пласкет, делегат от Американските Вирджински острови, показа видеа, на които участници в безредиците претърсват сградата, за да намерят председателя на Камарата на представителите Нанси Пелоси, и я наричат "лудата Нанси", прозвище, което Тръмп често използва, когато говори за Пелоси, която е висш представител на Демократическата партия.

"Смразяващите доказателства показват, че на 6 януари въоръжени и организирани метежници са поставили за цел председателя Пелоси", отбеляза Пласкет. "Те са търсили председателя в пленарната зала и в кабинета й, публично са обявили намерението си да я тероризират или убият, претършували са офиса й и са тероризирали сътрудниците й", продължи тя.

Според видеозаписите освен Пелоси участниците в размириците са търсили и вицепрезидента Майк Пенс, защото не е изпълнил искането на Тръмп да отмени резултатите от изборите.

На тях има и такива, които скандират "Обесете Майк Пенс" и са с бойна екипировка, а сред първите нахлули в сградата има членове на екстремистки групировки. Отпред тълпата е била издигнала импровизирана бесилка.

"Журналисти, намиращи се в Капитолия, съобщили, че са чули как участниците в погрома говорят, че търсят Майк Пенс, за да го екзекутират. Привържениците на Тръмп са поставили бесилка на моравата пред сградата на Капитолия. Друга група от участниците в погрома скандирала: "Обесете Майк Пенс!", заяви тя.

Кадрите са от охранителни камери.

Пласкет се позова и на документи на ФБР.

Във вторник двете страни спориха за това дали противоречи или не на конституцията да бъде подлаган на импийчмънт бивш президент, след като е напуснал поста.

След ден на разгорещени обсъждания Сенатът гласува с 56 срещу 44 гласа процесът по импийчмънт да започне; само шестима републиканци подкрепиха демократите.

Макар и последните да се нуждаеха само от обикновено мнозинство, за да започнат процеса, партизанската природа на импийчмънта изглежда гарантира на Тръмп, че той няма да бъде признат за виновен при окончателното гласуване. За да бъде признат за виновен той, демократите се нуждаят от мнозинство от две трети в Сената, което означава, че трябва да ги подкрепят 17 републиканци.

САЩ са имали само четири импийчмънта на президенти в историята си, два от които са на Тръмп и станаха факт през последната година. Нито един друг президент или федерален служител не е импийчван два пъти.

Камарата на представителите на САЩ обвини Тръмп в подстрекаване на метеж. Според нея риториката муз за изборни измами и речта му на митинг на 6 януари са тласнали разярена тълпа да щурмува Капитолия.

Петима души загинаха при размириците, включително полицай.

Първият процес за импийчмънт срещу Тръмп продължи близо три седмици, но този се очаква да приключи по-бързо, а окончателно гласуване се очаква да се стстои още следващата седмица. Както и при първия импийчмънт, бившият президент отказа да се яви пред Сената, за да даде показания.